Per T Marxist

”När det regnar manna så har den fattige ingen sked” står det i Bibeln. Tror jag. När man är kristen så räcker det att tro. I alla fall så har jag gått i Söndagsskolan och blev konfirmerad av Pastor Jonson i Johanneskyrkan som nu står på kanten av avgrunden som ligger på tvären och kallas citytunnel. ”Men man har en cykel” och får en fattig man önska när det nu regnar tunnlar så hade det vatt fint med underjordiska cykelbanor. Trafiksäkert.  Ingen blåst och inget regn. Och man kan va lite sne. Som Torson. Då blir cykla konst och kanske kommer det turister. Kommer det många kan dom få kinesa i en återvändstunnel. Men dom som bestämmer är inte cyklister. Alltså blir det ingen lösning för cyklister. Vad är det för mening med att bestämma om man inte mår bra av det. Machiavelli visste hur man erövrade och behöll makten men visste han vad han skulle ha den till. Ja, det visste han faktiskt och har skrivit om det men det ska jag utveckla någon annan gång. Det gäller ju att hålla sig till ämnet.

Visst är Per T Marxist när han för fram lönegrundande kapitalbildningsresonemang  och levnadsstatistik från LO och Richard Sandler. Det är ju sånt som marxister gör. Det är sånt man tystar en statlig låginkomstutredning för.  Sandler översatte Kapitalet till svenska och Bakunin översatte Kapitalet till ryska. Men det gör inte Per T till Bakunist. Vi ska inte överdriva. . Men han är en dålig marxist för han drar inga slutsatser. Jag menar riktiga slutsatser. Däremot så vet han vad han ska komma fram till. Nu drar han bara såna slutsatser som passar honom och hans egen plånbok. Mindre skatt till mig! Allt beror på den höga skatten på arbete! Eller hur Maud? Arbetslinjen! Mindre byråkrati för företagen. – Jaså, det blev mer. OJoj! Arbetslinjen! Jaså, produktiviteten sjönk. Ojoj! – Men inte i Kina?  Då reser vi dit och ser hur dom gör! 

Marx skrev en hel del om kapitalbildning, ekonomiska relationer, produktiv konsumtion, kapitalutbyte mellan samhällsektorer, profitkvotens tendens att falla och annat som borde höra en diskussion om arbetarens kapitalbildning till. Det gjorde Queney, Adam Smith, Ricardo, och senare Sraffa också för att prata med några av de gamle.  Om absolut och relativt mervärde och Kapitalets cirkulation och att till arbetaren utgår alltid så mycket att han kan reproducera sig själv. Men inte mer. Säkert har Per T. läst det också för han läser mycket.

Slusatsen: att ta sin del av produktivitetsökning och kapitalbildning går utanför ramarna och passar inte alls medelklassiga intressen. Det handlar alltså inte om lönen men väl om kapitalet. Särskilt kanske i dessa dagar.

 

 

Snällposten

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: