Mannen i den vita kostymen

Det har blivit mycket Hippielogi i den här bloggen. 

Tom Wolfe vädrar sina teman som förutom sina egna böcker är de egna tankarna. Man ska göra vad man känner för och kan. Inget är så misslyckat som outvecklad talang och mer i den stilen som att man ska befinna sig i verkligheten, särskilt om man skriver romaner.

Film är viktigt, det är där berättartalangen befinner sig i dag. Wolfe skrev en gång, en med tiden legendarisk essä om Disneyfilmen om Davy Crocket där han menade att den var den viktigaste orsaken till ungdomsupproret på 1960-talet. Davy Crocket gick sina egna vägar och följde sin tanke in i döden och det såg de amerikanska barnen tillsammans med sina föräldrar som affirmerade spektaklet och till och med såg den flera gånger och halvdussinet år senare satte barnen igång samtidigt med de första postmoderna signalerna. Ungdomen stakade ut och gick sin egen väg och det  var uppror för hela slanten. Disney drog in filmen och ingen offentlig visning på många år. Onekligen satte den sina spår. När den gamle Bush skulle förklara sitt ultimatum och invadera Irak första gången så sa han USA ”har dragit ett streck i sanden” och syftade på en för alla amerikaner välkänd scen ur filmen där Alamos kvarvarande försvarare väljer att skydda fortet (missionsstationen)/Kuwait/ intill döden. Till skillnad från Vietnamkriget så har  USA fått betala mycket av kriget själva och förmodligen så hittar man grundorsaken till den ekonomiska krisen här. Visst vore det ironiskt.

Jag vet inte om det är en poäng men den gamle Crockets intresse för Texas befrielse handlade nog mer om olja än hjältemod.

WOLF TOTEM av Jiang Rong är en helt annan historia men den är bra den också. Slutorden kan man associera på; The wolwes had receded into legend, and the grassland was a distant memory. A nomadic herding society was now extinct; even the last trace left by the wolwes on the Inner Mongolian grassland – the ancient cave of the wolf cub – would be burried in yellow sand.

Av Tom Wolfe kan man också lära sig att kläderna är ett uttryck och att framgångens män alltid bär svarta sockor.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: