Och veckan har sin gång …

 

Denna vecka har jag startat en Blogg. Denna. I vilken jag har uppmärksammat att bollen rund, Per T marxist, samt att Bunkeflo strandängar blivit naturskyddsområde och i sammanhangen givit Författaren Persson och Varietéteatern Barbès välförtjänta klappar på Axeln. Jag tror också jag skrev att Per T är duktig, för det är han. Om än trångsynt, men det skrev jag inte. Det hade varit dumt.

 

Det finns säkert en sak att uppmärksamma varje dag, utom på söndagar som ju är en påbjuden vilodag.

 

Det är ju påbjudet någonstans i de svenska lagsamlingarna att Sverige är ett kristet land, eller i alla fall dess kultur vilar på en kristen grund och försåvitt jag kan förstå så är det bara när det gäller vilodagens och andra helgdagars arbetstidsreglering som det inflytande gör sig gällande i det konkreta. Det tycker jag man kan tänka på varje söndag och så kan man ägna ytterligare en liten tanke åt att ett litet kristet ytterlighetsparti kan ha ett reglerat inflytande över Sveriges regering och till och med ingå i den. Inte särskilt demokratiskt om man tänker efter . Som Svensk mjölkchoklad ungefär, fast tvärtom. Inte mycket choklad i den inte. Däremot så hänger det kristna korset fortfarande hotfullt kvar över den svenska arvslagstiftningen och missunnar homosexuellas barn arvsrätt. Det är det giftermålstråcklet egentligen handlar om. Ett sätt att komma runt det som bara jag kan komma på är att Homosexuella trolovar sig. Då gäller arvsrätt utan att det behövs en präst. ”Trolovningsbarn  … äga laglig rätt att bära faderns namn samt äga arvsrätt efter honom”  (Lorentz Bergh, KONSTEN ATT UPPTRÄDA KORREKT BELEVAT OCH VINNANDE, Stockholm, 1950, sid 47) .)

 

Ett enskilt lands arvslagstiftning är den enda socialpsykologiska påverkan i socialisationsprocessen som särskiljer ett folks mentalitet från ett annats men dock är det så.  Det som särskiljer  svenskar från icke-svenskar mer än något annat är de gamla landskapslagarna och Birger Jarls nya lagar tillämpade under Magnus ”Ladulås” Erikssons regeringstid. Otroligt men sant. Jan Myrdal menar i DEN ONÖDIGA SAMTIDEN att Sverige blev lydrike när bönderna fråntogs rätten att bära vapen. Det var då det. Och mycket längesedan.  Och nu Swedbank. Det är böndernas bank. Kanske kommer de att fråntagas rätten att handla med pengar. De får byta kor som på landskaplagarnas tid. Och Maud får sin efterlängtade minskade byråkrati.

 

I sammanhanget kan jag inte heller undanhålla mina fåtaliga läsare ett lösryckt citat ur ovan citerade etikettbok: ”Det var de snälla tanterna som syndade mest” (sid 95.)

Eller

”Framförallt händer det ofta att en person ”med pengar” burdust knuffar sig fram i livet, väl vetande att pengar är makt. Han märker hur mindre lyckligt lottade i detta avseende slaviskt och underdåningt böjer sig för honom och finner att han kan göra vad honom gitter. Det är vad man kallar en uppkomling med all den obildning och brist på takt som denna beteckning innebär. Han är värd vårt förakt, och den som kan och vågar bör kväsa honom. (sid 96)

Detta särskilt riktat till han Pelle Jönsson som det tillkommer att tolka lagen på Malmös Universitet. Utan att kommentera i övrigt så vill jag säga två saker. Den ena är att jag tror att det är girigheten; någonstans finns det någon som själv vill ha förtjänsten på de där burkarna. Den andra är att jag känner många som arbetar på stället och om ni inte läser lagen för den här mannen och säger upp bekantskapen med rektorn så är ni värda noll respekt. Absolut! Den lönsamma marschen genom institutionerna må göra tllfälligt halt. Dags att tala med kväs. Som sagt: Konsten att uppträda korrekt  –  Förutom allt annat så är högskolan faktiskt en arbetsplats och då gäller vanliga svenska etiska normer. Om det inte står i en bok så skriv en!

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: