Man har det Gatukontor man förtjänar

Cykla eller åk kollektivt, säger Gatukontoret (eller gå på fotboll) och då tycker jag att alla kan ta sig en funderare på om dom egentligen har förstått vad som är deras arbete. Jag menar om nu folk tycker att man ska köra bil på gatorna i stället för att åka på i en propp eller flera så är det väl det dom ska ägna sig åt. Och fundera på. 

Malmös politiker tycker jag ska fundera på hur mycket Malmös Gatukontor planering egentligen kostar staden. För kostar gör det. Någonstans. Antingen så är propparna planerade eller så är de inte planerade. Hur man än vänder på det så ställer det Gatukontoret i en allt sämre dager i dessa allt mörkare tider.  Uppriktigt sagt; snart flyttar folk och företag  från staden. Många med mig upplever att man inte kan köra bil i stan längre. Det går snabbare att cykla men det är ju inte så praktiskt om man har mycket grejer med sig. Hur många dubbelfiliga gator har inte tagits bort? ler en gatukontorist dubbeltydigt, och man kan ana att det kommer mera.

Cykla är bra. Jag tycker att man hellre ska cykla än köra bil. Om inte annat så för upplevelsen och hälsans skull. Det finns så mycket folk man kan hälsa på då. Det kan jag tycka men inte Gatukontoret. Dom ska idka gatuservice åt Malmöborna och göra det lättare och framkomligare på stan. Eller har jag missat något? Nu verkar kontraproduktion vara nyckelordet. 

Bara ett exempel. Från Kaptensgatan till Storgatan. Gatuarbete hela sommaren och noll service till cyklisterna. Cyklisterna har fått kryssa bland lastbilar och grävmaskiner under arbete och över förstockning och stenbumlingar i tillfälliga ifyllningar och upp på ena sidans gångbana för att den andra är blockerad av en uteservering. Det är många som försökt cykla den vägen. Om det har hänt någon olycka vet jag inte, men jag har sett många incidenter som om verksamheten varit företagsmässig skulle har rapporterats enligt arbetsskyddslagstiftningen. Kanske vill någon på Gatukontoret att man ska cykla men inte där?

Okejdå. Ett exempel till. Södra Bulltoftavägen. Politikerna har beslutade en gång att i Kirseberg som första bostadsområde i Sverige skulle det köras i trettio och på infarterna till stadsdelen kan man läsa SAKTA I BACKARNA och särskilt så skulle man minska trafiken på Södra Bulltoftavägen. Nu ringlar ett pärlband av bilar där hela dagen och Gatukontorets insats för att minska bekvämligheten och framkomligheten blev att bygga ett system av chikaner och flytta upp cykeltrafiken till gångbanan på ena sidan. Som sagt: kontraproduktion vara nyckelordet. Har någon koll på hur många gånger trafikskylten vid Österhagsgatan har blivit överkörd? Kan man få reklamera den gatan?

Har ni läst boken Klantskallarnas sammansvärjning? Det är ingen bok! Det är ett gatunät i Södra Svärje.

Okej, man ska inte gnälla. Egentligen är det rätt så kul i trafiken i Malmö Bara man inte ska någon annanstans. Det är som långa köer i kassan på snabbköpet. Har man inget annat för sig så.  Fotboll kan man ju inte gå på.

”Vi har inte värvat tillräckligt bra” säger Sportchefen enligt rubriken. Kan ”vi” bytas mot ”jag”. Man ska inte skylla ifrån sig. Inte på folk som är ute och cyklar. Eller inte ute och cyklar. Som Gatukontoret. Det var dit jag ville komma – tog  Omvägen. Vem har värvat folket från ”Reclaim the streets”? Kan man reklamera?

Malmö FF åka ur Allsvenskan? Aha, sa Gatukontoret, vi gör så dom inte ens kan åka ur Malmö.

 

PS:  För en utomstående är det naturligtvis omöjligt att ha en åsikt om Malmö FF:s problem. Om dom nu har några. Skador på nyckelspelare räcker långt som förklaring till att man inte kommer helt i topp. Ny tränare talar för en mellansäsong och för varje förlust så tror jag man kommer närmare en vinst. Sämre är inte MFF. Det behövs bara ett par poäng till.

Däremot: Lagets coach, tränare och lagledare ska bestämma på bänken. Att se folk som inte hör till lagets organisation där känns inte bra. Det är bara dumt att tvivla på tränare Nilssons kompetens.  Ej heller att ledarna uttalar sig om hur dom gjorde när dom spelade. Det verkar lite amatörmässigt. Eller när det gäller alkoholöverträdelser så gäller samma regler som på en vanlig arbetsplats. Minst sagt främmande för elitidrott att säga så. Det är direkt svagt tycker jag att inte se att Sandqvist är ett ämne till stormålvakt och behöver som alla lite mer erfarenhet. T.o.m. Möller blev bättre och bättre.

Och för att tillägga något konstruktivt så lite specialstyrketräning efter Verkhoshanksis träningsmetoder skulle nog förbättra vristspänsen och snabbheten första halvmetern och rörligheten i sidled som generellt kanske haltar något hos laget. 🙂

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

2 responses to “Man har det Gatukontor man förtjänar

  • Ingenjören

    fast i artikeln i den andra länken är ju problemet att folk kör som idioter på vägen malmö-lund. Det var en seriekrock som orsakade den förseningen, precis som de flesta förseningarna den sträckan. Men att skylla på ‘myndigheterna’ är ju ett enkelt och till intet förpliktigande alternativ…

  • Claes Erik Eriksson

    Sant. Till intet förpliktigande och till ingen nytta. Sådan är medborgarens lott.
    Har du försökt köra från Norra Vallgatan till motorvägen vid 4-5 tiden sedan i somras. Inte behövs det några hastighetskontroller där inte. För att bara tala om en återkommande propp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: