Dys i Dimman II

 

I den postmoderna tidens tionde år, det var vår, övergav jag tillfälligt motormansyrket en förmiddag för att mönstra på däck. Jag var förbannad, behövde maskinbyggarpraktik men enligt arbetsförmedlaren så förutsatte Kockums att man arbetade ett år som svetsare först och det gick i alla fall min ära förbi, så samma eftermiddag hade jag båt och en enkel biljett med tåg, till Bremerhafen. Det gick till så på den tiden. Decksgut skulle jag mönstra men båten hade inte kommit in så jag fick övernatta på nån sorts motell. På kvällen hade jag inte mycket att göra så jag gick med i en liten demonstration med röda fanor. Min tyska var inte den bästa, som vädret,  men sällskap fick jag ju. Lite senare gick jag på andra hållet tillbaka i en annan demonstration, nu med tutor och korta läderbyxor och alla drog efteråt  glada in på vad jag skulle kalla en pub. Min tyska var som sagt inte den bästa men efter en öl eller två så flöt det på. Så jag behövde gå på toaletten. På vägen till toaletten stod en jukebox och jag slängde in några pfenningar och tryckte på några låtar som jag kände igen.  När jag så lättar lite på ballasten hör jag ett unisont ursinnigt vrål från samtliga gäster i etablissemanget. WER BIST den djävelen som satte på –

 

 

Ja just det – CINDERELLA ROCKEFELLA. Deutschland var förbannade och ärligt talat så visste jag inget om politik men instinkten var det inget fel på. Mitt yngliga jag tänkte att det är bäst jag lägger mig tidigt ikväll och gled åligt genom den upprörda hopen som verkligen ville ha tag i provokatören. Närmre en lynchning kunde man inte komma på den tiden. På morgonen sken solen och lagom förmiddagsaktig begav jag mig ner till Ölhafen för att leta upp Norrbaggen som skulle utnyttja mina tjänster. Rostigare skuta hade jag aldrig sett. Fören låg under lossningen betydligt högre än aktern och ner från fallrepet kom en solbränd spänstigt studsande  liten man i kortbyxad vit paraduniform, med en liten guldvärja i balja vid sidan. Han skulle, men det visste jag inte då, till sjöförhör då båten krockat med kajen i Chiba och sånt måste utredas.

Väl ombord förstod jag först ingenting. Alla pratade norska. Ja inte alla. Någon pratade nynorsk. Det fick bli arbetsengelska och den gamle båtsmannen kallade mig Swede. Jag lyckades övertyga överstyrman om att decksgut inte fanns på svensk och fick därför ta hyra som jungman. ”Pene kroner”, sa han och log. 12-4 vakten och samma eftermiddag stationerades jag förut vid avgången och jag som behövde handla på mig lite vardagsprylar frågade en lättmatros, lång och smal, efter nästa hamn. ”Persia” En månad bort, löd svaret kort.  Så kan det gå när man ovetandes mönstar på, en tankbåt första gången.  Det är rutin. 24 timmars lossning och sen bär det av igen.

Strax efter avgång påbörjades tankrengörning. En veckas tankrengöringshelvete. Det kan inte beskrivas på annat sätt. Skutans deplacement var på cirka 100.000 ton, en så kallad supertanker, att jämföra med en Köpenhamnsbåt på cirka 2.000 ton. Tankarna var cirka 25 meter höga och för att komma till botten i en sådan får man klättra ner på slippriga lejdare, och efter bara en kort bit så är man ganska slipprig själv eftersom det var varmt och tryckande i tanken. Väl på botten tar man en spade och fyller pytsar med asfaltlika sjok av olja som sen hissas upp på däck genom soldränkta manhål. Genom dessa spelar ljuskäglor i tanken i takt med rullningarna och på vägen upp dinglar pytsarna från sida till sida och slår ibland i skott eller lejdare. När pytsen ska manövreras genom manhålet händer det att en pyts lossnar och far 25 meter ner och mycket väl kan föra olycka med sig om inte sjömännen ser upp. Men det gör man. Manhålens ljuskäglor är det enda upplysningen i tanken.

forts…

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

One response to “Dys i Dimman II

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: