KILL YOUR DARLINGS

  För inte så länge sedan, ett år eller två så hälsade en Expressenkrönikör på hemma hos dåvarande Kulturministern och kunde inte undgå att lägga märke till att kulturministern inte var särskilt kulturell av sig. Egentligen. Men hon skrev aldrig om det som den journalist hon var och gruvade sig så för det att hon ändå skrev om det lite senare. Jag känner lite att jag är i samma läge efter som jag råkar veta att Biblioteksarbeterna (läs: Chefen)  i Malmö rakt upp och ner ljuger.  

Det där med gallringen av ej utlånade böcker på tio år stämmer inte.

I sydsvenskan kan man se en kort dokumentering av … (inget ord ville låna sig till detta) . Nästan först ut är ”Joseph Conrad: The Three Lives”  Det är den bästa biografin över Joseph Conrad, en för bibliotekarier tydligen okänd och inaktuell författare. Jag  lånade den när den var nyinköpt i börja på 1980-talet och senare har jag försökt låna om den men boken har inte gått att finna. Många gånger. Men så, apropå en en nyöversättning till svenska av Heart of Darkness, sökte jag den igen för några år sedan, och nu så fanns den där. Alltså lånade jag den. Det  var för mindre än fem år sedan.  Nu finns den inte på biblioteket längre.

Alltså bygger det hela på en enda stor fet lögn. Sydsvenskan kan stryka alla chefs- och politikeruttalanden för att inte tala om kuvade  bibliotekariers. De gäller inte längre, inte för mig i alla fall.  

Här finns en dold agenda.

Det gallras hej vilt. Förmodligen gäller inga kriterier. Släng olämpliga böcker. Kanske så har någon förläst sig på Achebe där han kallar Conrad för rasist och så ut med den.

Hela den väldiga myndighetsretoriken från chef och politiker doftar nedskärning i alla sina fördöljanden. Tomma ytor – Färre böcker  – mindre personal  –  billigare, billigare, billigare.

Nödmynten flödar över långväga författare som vill kolla på Torson och en malmöbo är garanterat inte imponerad. Man anar vänskapskorruptionen.

Blir det populärt med fjärrlån så kommer också avgifterna.  EVENTuellt

 Som sagt: en dold agenda.

MAGISK REALISM på malmö stadsbibliotek. Eller den NYA sortens litteratur – EVENT.  Bibliotekspersonalen slänger böckerna.

KOM OCH TITTA

Tro dina ögon!  Bibliotekspersonalen slänger kommunens böcker.

”Visst är biblioteket en fin och trevli arbetsplats. Hade det bara inte varit för böckerna?!”

 Här på platsen där böcker förvarats ska skapas tomma ytor och så får vi se vad som händer.

NYA EKOHALLEN

”Fåglarna har i alla fall slutat flyga ihjäl sig mot det mäktiga glaset sen vi satte upp ugglorna. ”

Böckerna ska bort. Så är det bara.  ”Lågprofilerade eller avvaktande förmedlingsformer passar inte i dagens samhälle.” citat från ”Lögnen håller låda” som strategidokumentet också kallas.

Hade tänkt lägga in en replik med Diderot, Shakespeare, McLuhan och kanske några till men det känns litta bortkastat.  Som ”pärlor för svin” om citatet ursäktas. Från Hermelins översättning av persisk 12oo-talslitteratur.

Men visst blir det väl ett häftigt svinn.

Sydsvenskan

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

2 responses to “KILL YOUR DARLINGS

  • Dimman

    Antagligen var boken så bra att den har försvunnit av annan anledning från bibblan, exempelvis till någons privata bibliotek. Dolda agendor är inte bibliotekariernas starka sida 😉

  • Claes Erik Eriksson

    Boken syns skåpas ut på sydsvenskans film så det är ingen tvekan om att den skänktes bort och det råder heller ingen tvekan om att den lånats för mindre än tio år sedan, till mig alltså, vilket skulle vara en sorts första gallringsgräns. Vad bibliotekarier är bra på vet jag inte men jag tror att dom låter lura sig ganska duktigt och genremot Malmöborna kan jag inte se agerandet annat än som bedrägligt beteende. Bedrövligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: