Skickade just in mitt förslag till 00-talets bästa svenska roman.  Sydsvenskan står för omröstningen.

Den 21:a börjar räkningen

Fast först kan man läsa vad experterna tycker. Någon expert-expert har plockat ut samlingen. Om man nu inte röstat fram den förstås och alla som röstade fick lön.

Själv läser jag ungefär en svensk roman i månaden. Det blir ett hundratal på tio år.

Låt mig bara säga att det är några veckor kvar på 00-talet och hade det varit idrott så är de sista minuterna oftast avgörande. (Jag har i alla fall två romaner kvar att läsa) Men det är det alltså inte.

Hur avgör jag då att en bra roman är av av den bästa sorten. Naturligtvis att jag tycker om den. (Det är inte alltid att Harry Bloom och jag tycker om samma böcker) Men om den ska vara så bra att den också lyser i bästa kvalitäten.

1. Spetskompetens. Den ska tillföra något. = den ska inte vara en upprepning. (Hörde jag någon säga del av det europeiska projektet så säger jag bara stryknin och nickar vederhäftigt)

2. Kvalitet. Blod är tjockare än vatten. (Jag balanserar här första punkten med ett väl valt Nitzchecitat)  Det ska vara äkta vara.

3. Kvantitetens Konsistens. Här må man också ge lagom plats för det arbiträra, naturligtvis.

Bara fåtalet svenska 00-talsromaner uppfyller näshögt ovanstående och alla, kan jag säga, är skrivna av kvinnor. Främst sätter jag doch Kalla det vad fan du vill av Marjaneh Bakhtiari, som säger något konkret om tiden vi lider i. Gott så.

Många romaner av idag är små kommersiella arrangemang och det är inte litteratur det heller. Inget ont i det. En av nutidens mest lästa och högt prisade romaner är egentligen ett avancerat litterärt arrangemang med ”cliffhangers” och hela middevippen. Efter ett antal inte alltför framgångsrika novellsamlingar och romaner bestämde sig den lite lätt pretentiöse författaren att i alla fal försöka skapa sig ett levebröd av ordmixandet så han tog till alla knep han kände och skrev om och om och om igen tills han var nöjd och lät så slutligen titeln spegla situationen.  Han mottog senare Nobelpriset för sin skapelse i vit kostym.

Apropå Vit kostym så kolla den här gamla videon så förstår ni varför ABBA aldrig klarar den första punkten och vid en framtida historisk utvärdering falla lika tungt som att sjuttonhundratalets snusdosa fortfarande tillhör hovetiketten.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: