Det fanns en gång en tid då det engelska landskapet förändrades. Den tidigare allmänningen hängnades in och samtidigt så hägnades människorna ut, frigjordes, och överlevnadsmöjligheterna för de som inget hade minskade i samma grad vilket om man vill väldigt mycket påminner om tiden vi lever i just nu. Omvälvande tider och det politiska landskapet skapades om. Lewellers kom till makten som politiskt parti för att ändra på orättfärdigheten och frigöra rättvisa men åt dem som gjort det möjligt blev det ingenting. Lika vanligt nu som då. Då grävde de på eget bevåg upp den frigjorda marken och tillsammans odlade de jorden. Diggers kallades de och är väl det närmaste man i historiens ljus kan komma Piratpartiet om man nu inte tänker på Buckanjärerna (gristärare) förstås som tillhörde samma tid och samma frigjorda (efter längre eller kortare tid i fängelse) brödraskap.
Detta kom jag att tänka på när jag nåddes av dagens goda nyhet att KB digitaliserar sina samlingar och börjar med Fyrtiotalisterna. Förmodligen för att det svenska språket ska leva lite längre och därmed också KB. Förmodligen också ett inlägg i biblioteksdebatten och svenska Förlegardebaclet med Googlestaten. Just fyrtiotalisterna tycker jag passar i sammanhanget bra.
Idag läser vi Lotta Lotass som i morgon blir ett med Svenska Akademien och noterar av vi, hon och jg, och utvandrarna från Nås, stammar från samma Västerdalälv. Det kan man flyta på en stund.
Ps: Rentav händelsevis så kan man läsa om utdikningen av Allmänningen och dess teoretiska implikationer i en mindre diskussion med Elinor Ostrom som kan, om man så vill, beröra; verklighetens teoretiska fält med dess folk (läs: Bankeryds) vilket som borde framgått i höst inte ens knappast är besläktade. Än en gång att dagens tid också är då och att det alls inte är händelsevis som Rembrandt figurerat på samma tapet.
14 01 2010 at 9:45 f m
[…] Magoo och Sanningsministeriet KB:s digitalisering av svenska fyrtiotalsförfattare visade sig vara betydligt inskränktare än jag ens kunde ha anat […]