Skrivlika

Det är ett författerligt privelegium att upptäcka nya ord och fenomen på sina vindlinde vandringar bland och via kreativt kommunikativa synapser  i den egna intellektuella underligheten i stället för att fängslas av den korrekt samhälleliga fataburen. Ungefär som dans. Jämlikt där alla får vara med. Shake it up. The music is on. Så är det inte alltid med wienervals som bekant då bara de utvalda får vara med eller i debutantbalernas stränga ritualer. Så är det också i grammatiken. Alla får vara med. Men uppriktigt sagt? när använde du semikolon senast och dessutom på ett alldeles korrekt sätt.

Därför är det alldeles underbart när Anders Ekström låter läsekretsen rösta om Youtube ska skrivas grammatikaliskt eller företagsmässigt;  YouTube. I den egna kommande boken om Google, ett företag som vill vara lite jämlikare än andra om jag har förstått på ängen;  med godheten som vapendragare och Morris på Tapeten. Google-koden ska boken heta och då går, leder titeln till, om det vill sig illa, de historiskt grammatikala vindlingarna kryptoniskt till Tyska Ordens utrotningskrig längs Östersjöns östra kuster och mot detta Robin Hood och Ivanhoe som ju tillhör jultraditionen i det svenska landet lika säkert som Kalle Anka.

Synapsen är inte helt uppåt vägarna då ju Tyska Orden säkrade penningtransporter som Google vill säkra vidarevandrandet av ordens frasering mellan människorna. Gömt i titeln ligger samma sätt. Det folkliga stödet för Kalle Anka och Robin Hood pekar mot att alla inte behöver vara perfekta och att kommunikationsmedlet ska vara till för alla. Folket valde no logo.

”Tycker folket ja.” för att travestera tre  folkliga skådespelare i ”Fyra elefanter är färre än fem myror” i problematixen om vilka sorter som hör ihop.

Andreas Ekstrand bidrar också med ett diskussionsinlägg om det samhällsfarliga i att göra det tekniskt och kommersiellt möjligt för gemena män och kvinnor att kryptologiskt tunnla den privata informationen under  statens datalogiska tagtrådsnät.  Det är lagligt men inte legitimt tyckte Andreas inledningsvis i den väldiga debatt som spretade i mer än tvåhundratalet inlägg. Mycket upplysande med en mängd hypertextuella länkar. Det tackar vi för.  All time high för inläggen på blogen och dagen efter, men några år tidigare,  publicerades ”Common Sense” som är den amerikanska litteraturens all time high med över 500.000 ex sålda på mindre än ett år. Sicket ett sammanträffande.

Idag är det ställt utom alla tvivel att det var  författaren Tristram Shandy som uppfann conceptet till hypertexten medan matematikern Charles Babbage konstruerade matematikmaskinen som via kanonballistik computerades till analog maskinvara. Det tar med andra ord som regel några år innan bitarna faller på plats i den allmänna diskussionen. Det viktiga om jag har förstått det rätt är att den är allmän och fri men  det tycker inte alltid valda delar av regering och kansli  (läs: säkerhetsorganisation) även om det är demokratissimo.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: