TÄNKANDEN

När som man är mätt då är det skönt att bara sidda. Var det inte han göteborgaren Lasse Dahlkvist som diktade dom raderna till Edward Persson. Eller identifierade som det heter i  nuförtidens töcken.

Då är det alltid roligt att läsa i gårdagen SVD om högerns tankar.

Då kan man alltid ta till sig lite kultur. Konservatismen  som ideologi är ungefär samtidig som konservburken och tappade så att säga smaken i höjd med Krimkriget med earlen Cardigan´s dådfyllda men hopplösa ritt mot kanonerna vid Balaklava och Schopenhauer dess siste filosof.

Det är så här. Konservatismen kan inte vara Hip, men en Hiphopare kan vara konservativ. Högern har inte det som man i dagligt tal kallar tankar och framförallt så kan de omöjligt vara konservativa  och samtidigt höger. Konservatismen hittar sin identitet i hästovagn epoken och kan inte kortslutas då man är helt främmande inför elektrisk ström.  Konservatismen är emot allt som kommer senare och bara för att man själv idag är emot allt nytt och främmande så gör det inte en till konservativ igår. Det har till exempel moderaterna förstått, något som  konservativa inte vill förstå. För vem ska de rösta på? Konservativa vill inte tillbaka till medeltiden, möjligen nordismen,  men väl till absolutismen och  renässansen, som för all del aldrig nådde Sverige,  är deras tid.

Men det som är på tapeten nu är den helt omöjliga sammansättningen av libertarianer och konservativa som bortser från den feodala omsorgstanken som är en av konservatismens största värden. Det går bara inte.  Konservatismen är aldrig en egotripp. Den är förr ansvarstagande och lojal och bryter förtjänstfullt med tidens narcissism.

Vilka är då de som kallar sig konservativa och är utan en egen identitetur? De som står upp för sig själva och rätten till att ha en egen åsikt.  Onekligen bra frågor.  Rentav intellektuella? Det är mycket som talar för det. Var Martin Luther och Olaus Petri intellektuella? Det är mycket som talar för det. Gåsablot?

Som sagt.

Efter en redig Gåsamidda vill man bara sidda

Mer om detta förut.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: