Emellanåt …

… så tittar folk in på den hära bloggen och det är litet lustigt att se vilka sökningar som leder hit. Achebe t. ex. Det betyder att jag någon gång har skrivit om honom och då kan jag bara undra vad. Säkert finns det ett lätt sätt att ta reda på det och mycket annat men för mig är skrivandet på en blogg då och då mest som att skriva på en skrivmaskin med den skillnaden att ”komihåglapparna”; hänvisningarna, samtidigt fungerar som en hypertext vilket gör att läsare från vitt skilda läger kan komma på avvägar men också alltså efter eget avvägande; sökningar, snubblar in.

Själv gör jag likadant; snubblar lite hit och dit på internätet och visst kan det vara svårt att hitta ut. Är det något som är gemensamt så är det den funktionella fragmentiseringen av både vitt och brett, (läs: särskilt och allmänt) och det är inte alltid som man är tillräckligt utsövd för att omedelbart hitta rätt bland övertygelser och övertydligheter. Förutom att vara ett kommunikationsverktyg/medel så är internätet också en sysselsättning och som sysselsättning är nätet inte helt utan mening, meningar och meningsskiljaktligheter.

I

Som en extra bonus till dagens insnubblare bjuder jag på en länk till Hypertexternas Hypertext och den till Hypertexten underliggande texten och så kan var och en dra sina egna slutsatser.

II

A)  SNS ger ut en antologi som konstaterar två saker om utförsäljningen av statliga och kommunala välfärdstjänster. 1) Ingenstans går att veta om det är bra och definitivt så finns det inget som pekar på att det blivit bättre; mer för pengarna det kostar.  2) Kontroll och uppföljning lyser helt med sin frånvaro. 3) Dessutom.  Ingenstans är rapportsammanfattningen negativ till själva utförsäljningen och efter som det är forskare som skrivit så kallar man kriorna forskning fast man är mycket medveten om att någon forskning på området inte existerar. Man är alltså på Spaning efter den forskning som flytt – fältet.

B) Detta får ett antal blåljugande verksamhetsförskingrare ur den svenska näringsburna jamenklaturan att 1 tu 3 offentligt ta av sig byxorna. Det finns inget att tillägga.  Faktiskt lite perverst. Det är läge för diagnos. Det är som att Systembolaget då dom trycker upp en varukatalog blir uppsträckta för att återinföra motboken –  av langarsyndikaten. Kanske kunde någon fri forskare kontrollera och följa upp i vad mån det kollektivanslutna Näringslivet får något för sina propagandapengar. Det enda som kan vara pinsammare ur intellektuell (läs:tänkande) synpunkt är jamarna är hejaropen bland kommentarerna på Newsmill som verkligen ger begreppet återvinning en ny mening.

C) Vilket i sin tur illustrerar uttrycket ”sitta still i båten” när ledande forskare nu väljer att lämna SNS-skutan för att inte riskera sina karriärer. Yttrandefrihet är okej för kapitalet så länge som alla håller tyst, vilket väl är vad forskarsamhället i allmänhet gör, men om någon känner att det drar lite kallt och nyser, om än aldrig så kvävt och reserverat, så blir det genast ett antal knäppar på den näsan så nu vet vi också hur uttrycket ”knäpptyst” ska härledas.

III

Utan att alls det vara min mening så råkar Hanna Nordenhök nyligen nyss falla för det frestande i att återvinna utvalda delar av det särskilda kulturarvet  från den av fascisterna mördade Lorca och Aase Berg skriva den första positiva bokrecension som i alla fall jag har läst (Obs! Orättvist; för jag har inte läst så många) och jag inser (kanske) att också en bokanmälan är en sorts Hypertext. Även en rubrik kan vara en sorts hypertext, en som man kan sätta i halsen.

IV

Vad jag menar är att Hypertext också är ett sätta tänka som inte är att tänka. Eller tänka bara. Mer kommer. Det är bara att vänja sig.

V

Fast det är ju klart. Covers finns ju!

mer eller mindre

VI

Inser att inlägget slirade in på den akademiska friheten där en framställningen av forskningsrapportsantologi utvecklades till en installation där stallknektarna ingalunda var några hippologer.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: