Nej, ja…

…g, ska inte ge mig in i debatten för eller emot Kungasystemet. Men rolig är den. Kan man tänka sig ett fotbollslag möta ett handbollslag där lagen måste spela enligt sina egna regler och den enda kompromissen mellan de annars åtskiljda systemen är att de uppträder på en gemensam arena; förslagsvis då på is i Nilssons Lada. Jag försökte och såg för mig i fantasin hur spelarna istället för att försöka göra mål enbart koncentrerade sig på att tackla motståndarna; hur fotbollspelarna i börja slängde sig ner för minsta knuff men snart upptäckte att de var oåtkomliga i sitt eget straffområde och därifrån kunde organisera raider och i kraft av kraftiga sparkar och kraftigt spelarövertag drev de vilt armbågande handbollspelarna baklänges tillbaka till sitt eget mål där de buntades ihop så grundligt att inte ens minsta bandypuck kunde komma in. Så matchen slutade oavgjort, för fotbollspelarna med segerkänsla och för handbollspelarna med övertygelse och visshet om att de inte ännu var besegrade. Det gäller att vässa armbågarna och få in meritvärderingen i den fortsatta kampen.

Rojalistiska Sydsvenska Dagbladet Snällposten, som var en stark och enad kämpe för Konungamakten och äran står emot Republikanska Sydsvenskans ärekränkta intellektuella, där dock förmodligen reklamavdelningen också vill ha ett och annat ord med i upplagan. Sant men ändå inte sant.

-o-

Det omedelbara svaret på varje fråga är ett känslomässigt ja eller nej. Inte en massa argument. Men argumenten förändrar, så nästa gång frågan ställs så kan svaret gärna bli det motsatta. Om båda är trovärdiga alternativ. Detta är ren existensialism och det är det som gäller i verkligheten. Människan väljer. Också att inte välja är ett val och tron (här: på tronen) lindrar ångesten för ingenting. Men redan Heidegger menade att för att kunna flytta så måste man ha någon annanstans att bo. Bo beter etymologiskt också att bygga.

Alltså! Det räcker inte med av vilja tro sig ha bort kungen. Man måste mena det också = kunna visa på ett påtagligt konkret alternativ som är bättre och som man själv tror på. Annars så tror man så mycket på demokratin att den också räcker till för lite monarki. Läget! – eller hur?

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: