Pendang ur tiden

Tre saker dagen då jag föddes. 1. Jag föddes.  2. Åska, storm och regn. 3. MFF-AIK 3-1.

Det gäller att hålla ordning på sina prioriteringar. Pappan till mig såg naturligtvis matchen. MFF:s lagkapten bodde på gården och så också forwarden som passade till ett och själv gjorde det sista. Även MFF:s orkester befanns representerad i huset mittemot där jag skulle bo. Det var inte så lite. Före varje match marscherade de runt i olika konstfyllda formationer som husarer inför ett vinklat flankanfall. Historiska vibrationer. På den tiden jag föddes förlorade MFF aldrig sina matcher. Tvärtom. 23 raka vinster och 49 i rad utan förlust. AIK både börjar och ändar sviterna. Där är grunden till det Malmöitiska kynnet om att laget vinner eller förlorar allsvenskan. Inget därimellan.

Även om det kanske är mycket begärt att ta guld första året med en ny tränare så tycker jag att nedanstående insändare som jag knyckt från Sydsvenskan har sina poänger.

 ”När ska Malmö FF producera egna talanger som är från Malmö med omnejd istället för att köpa Norrläningar mm. Dom börjar locka barn vid 10-11 års åldern från andra klubbar och fortsätter att byta ut sina spelare år efter år tills dom kommer upp i U17 & U19 där dom alltid kommer långt i SM slutspel men ändå lyckas dom inte fostra egna. Nä det var bättre på Bosse Larssons tid där dom flesta hade Malmö anknytning. Så låt små klubbarna göra vad dom är bäst på fostra spelare till MFFs A-lag. Så ett stort minus till MFFs ungdoms ledning och framförallt ska man inte vara som bäst när man är 12år!!!!”  Obs! citattecken

Malmö FF, precis som MIF och alla andra som kallar sig elitsportare, går helt emot allt vetenskapligt vetande när det gäller hur man fostrar ungdomsspelare. Många gånger blir spelarna bra trots klubbarna och det är alls ingen nackdel att ta sig fram utanför de fotbollförbundiga karriärstegarna. De sista att ständigt påpeka sina sanningar är idrottsvetarna. Varför? Jag tror det handlar om sjuka strukturer, alltså institutionaliserade maktrelationer där personkemin är så avartig att man t.ex främjar pedofiler i ungdomsverksamheten när det tveklöst borde vara tvärtom.  (Det finns procentuellt fler pedofiler inom idrotten än i övriga samhället) Vad gäller vetenskaparna så handlar det nog mera om tomrummet som professor Alvesson pratar om, men mer om det i en annan blogg.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: