Korvkiosken som metafor

Tidningarnas kultursidor kan implementera minnet. Bevis? Häromdagen köpte jag ett paket korv och ett paket korvbröd och njuter nu ett sådant minne per kväll. Den gamla lilla korvkiosken är en underbar metafor som säkert för olika människor betyder olika saker. Samma sak, alltså korvkiosk, med helt olika konnotationer. Vilket för övrigt också gäller korven. En ”falsk” var korv utan korv; ett korvabröd med en klick potatismos och senap och mycket vitpeppar. Själv var jag i unga år vad man då kallade nyckelbarn med ensamförsörjande mamma och inte sällan stod korvkiosken för kvällsmålet. Så det är inte fel att dra fram korvkiosken i kulturdebatten men stanna där. Den fyller/fyllde sin funktion för ett särskilt sätt att äta och ska värnas i stadsplaneringen men den har inget med kulturadministration att göra. Den är fin som den är i sitt eget sammanhang, medan tydligen inte fin nog i andra. Man kniper sig lätt i näsan, men tack för påminnelsen. Minnesberikad korv är farligt gott.  Kiosklitteraturen däremot, stod jag över. Det fanns bättre och gratis på biblioteket. Numera har kiosklitteraturen intagit biblioteket, men ännu inte korven. Då har IKEA klarar för sig om konceptet. Där fyller man bokhyllorna med övertupplagor av böcker som ändå ingen vill läsa och säljer billig korv.

.

.

När vi nu är inne på ämnet kultur så är det inte utan att man måste uppmärksamma Svenska Akademins nya stil att inte på något sätt avstå från det personliga intresset i kopplingen till Nobelpriset. Med Mario Vargas Llosa var det så och nu alltså också med Mo Yan. Den ständige sekreteraren försäkrar att det inte är så men precis som med korvkiosken ovan så hänger vi upp materialet till vårt moraliska vetande olika och ärlighetsförklaringen faller i olika påsar och det är inte utan att man åter håller lite för näsan. De små männens krympande skugga faller på artisterna om än dock det inte borde vara så. Tycker man. Så visst är det bra med ständiga journalister som kan skilja på fel och rätt.

ps/ Jag längtar. New Stocker ska den heta. Eller: Mr Stock. 

.

ps2/ En macka är en macka är en macka; att stoppa oxfilé eller renskav i suben är postmodernt så det förslår. Hemskt gott!

ps3/ Och så var det där med korvkosken  –   http://www.svd.se/nyheter/stockholm/edward-bloms-stockholm-premiaravsnitt_6784291.svd

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: