Mindre Rolig Historia

När en ung Karl den nionde skulle ute i europat och representera Sverige vid något möte så var han orolig för att han var ung, ny och kunde för lite och fick då lite påhejning av Rådsherren Axel Oxenstierna med orden: ”An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur?” – Vet du inte, min son, med hur litet förstånd världen styrs? eller var det kanske till egna sonen Johan? I vilket fall så är det svenska sanningsord som håller fortfarande.

Lätt chockerad cyklade jag hem efter att tidigare ha zappat in på något samhällsprogram om ekonomi där det alldeles tydligt att i svensk nationalekonomi på högsta nivå så ingår inte nationalekonomi. Fråga mig inte hur det kan komma sig för jag har alltid tagit för givet att regeringsrådande nationalekonomer visste vad de pratade om men i programmet så kunde uppenbart landets två främsta inte redogöra för hur löne- och vinstnivåer påverkade samhället på makronivå. Ja, de kände inte ens till siffrorna. För att understryka och säga det en gång till. Det är alldeles uppenbart att sedan Gunnar Emmanuel Sträng, mannen med både livrem och hängslen, försvann från sin sista maktpost (1985) så har inte nationalekonomiskt vetande styrt de ekonomiska besluten överhuvudtaget. Makronivåns siffror om omfördelning mellan samhällets olika sektorer har aldrig beräknats om ens funnits tillgängliga. Så när nu Svenskt Näringsliv går ut i en stor reklamkampanj för sänkta löner så nota bene: De vill gärna ha högre vinster till företagen men samhällsekonomisk så vet de faktiskt inte vad de pratar om. På lokalnivån så förstår man nu att Trelleborgs uppsägningsvarsel bara var vapenskrammel inför löneförhandlingarna, alltså stridsåtgärd under pågående avtal. Egentligen. I sanning jag är verkligen förbluffad. Visst är det ett tjuv och rackarspel i ekonomin men nog trodde jag att man visste vad man ljuger om. Det gör man alltså inte!. Strängt taget har man inte en aning.

Rackare är ett gammalt uttryck för hästslaktaren och det är ju också ett aktuellt tema, påvisat och sett! Findus, ICA och Konsum med säljer olika paketerad färdiglagad mat som allt kommer från samma fabrik och med ett innehåll som kan vara vad som helst. De högavlönade tjänstemännen i företagshierarkierna har bluffjobb, det vill säga helt tomt på innehåll. Leveranskedjan som de ska hålla koll på har det inte en aning om. Det är som med den färgade laxen som föds upp på nermalda utrotningsskyddade fisksorter och som det visade sig att ingen i tjänstemannakedjan kände till. Vad vet vi egentligen om arraksbollarna. Kanske innehåller de rumänsk hästskit som med de rätta konsistensen och tillsatsen kan säljas som godsak. Särskilt goda är de i alla fall inte.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: