Vilse på Misogymet*

Jag gör som Lars Westerberg uppmanar och läser Bengt Ohlsson i DN.se. Det handlar om Kvinnohat. Eller inte. Med liberaler kan man aldrig veta. Eller pisshumanister som LW ibland säger sig vara. I ental. Jag gillar Lars Westerberg. Jag måste säga det meddetsamma så att ingen tror något annat. Eller kan säga sig tro något annat. Jag har högst oregelbundet läst LW var gång jag stött på honom. Redan i Dackekuriren. Han skriver bra och han skriver personligt. Han har en egen stil. Som Sartre. Det är sällsynt. Och han är väldigt liberal. Okluvet liberal. Det är också sällsynt. Helgjutna liberaler görs inte längre. ”Gjelbgjutare Jansson göto ljuset i mörko tills det ljusna”, skulle Red Top ha skriftat. Men så skriver alltså inte Red Top i DN längre. I stället då denne Bengt Ohlsson som jag alls inte känner, men lite vagt kommer ihåg som en som i ett demonstrationståg upptäckte att alla de andra demonerna var vänster. Hur han nu kunde veta det? ”För att förstå måste man omfatta”, skrev Hegel, och den enda osäkra källan till det för en osvuren liberal torde vara SÄPO, som för övrigt inte heter så.

Uppenbarat förstår BO kvinnohatet hos den sortens män han själv omfattar; de till Kejsare uppfostrade. Det kan inte vara på något annat sätt. Eller? Innerst inne är vi alla ensamma. Räcker det till en allmän teori. En allmän teori om det enstaka. Eller pratar någon i vädret här. ”Enstaka skurar i hela landet.” Alltså inte socialpsykologiskt som Zygmunt Bauman som pratar om den bitterhet konsumismens konsumtionsbegär skapar hos dem med för lite pengar. Eller socialantropologiskt med en offerteori från Frazer eller strukturteori i Claude Levi-Strauss´ande. Eller ens Gjelbgjutare Åhmans:  ”Vem skaffar åt den rike bröd, men lever själv i bitter nöd? Jo det gör arbetsmannen av proletariat!”  Nej då, inte alls. BO lutar åt att allt beror på att tjejerna inte släpper till. Det finns en omfattande sexualneuros här och de försmådda mansstycken ger igen. (Ha! Strukturellt!) På något annat sätt kan jag inte tyda hans tecken. Faktiskt en ganska så inskränkt och förfärlig tanke. Själv hyvlar jag osten platt varje morgon. Och den tyckte Lars Westerberg jag skulle läsa?! Nog är han liberal allt, men jag blev allt lite besviken. Då är LW själv bättre om än med en högst individualiserade syn på saken. Det duger inte. ”Här jaga sittgökarna i flock.”

Själv tror jag mer på förklaringen i en djupt sittande konservativ anda; mentalitet, som hatar förändring och projicerar hatet på allt som har med förändring att göra och särskilt det som inskränker det inskränkta. Därtill lite Bauman, Frazer, Levi-Strauss och ytterligare att det är det arbetande folket, arbetarklassen som känner förändringens vind fylla andras segel. Bitterheten övergår i förtvivlan och nätet släpper igenom fula fiskar som också är fula i mun. Också kvinnor hatar kvinnor men då kan vi naturligtvis inte mena alla som det så slarvigt ofta blir med män. Män hatar inte kvinnor! Dock duger det inte med bara en teori. Problemet är asymetriskt; alltså många och olika och bemötas konkret. Den kriminella sidan är polisens. Det är kanske där problemet ligger. Polisen som består av hierarkiskt ordnade individer förstår inte angreppet och kan inte agera. DN skriver bra om det i en ledare.

Slutsats: DN skulle vinna på att insourca LW i skrivarkretsen.

* Den kanske inte så roliga rubriken syftar på Zygmunt Baumans idé om hur den konsumistiska människan fördriver begäret om begäret bland annat med att gå på gym. Kanske är näthatet en mer elakartad variant av den epidemska konsumtionssjukan. Ett annat symptom på det tomma begäret är att människorna numera mera konsumerar än läser allt tjockare böcker.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

2 responses to “Vilse på Misogymet*

  • maxtiotar

    Jag läste LW i Dackekuriren och sedermera i Lundagård och därefter i… …Sydis eller var det KvP? Han skrev väldigt bra då, för 30-35 år sedan. Sedan tog vi olika vägar men jag förbluffas av att han fortfarande, efter så många år, fortfarande kan utvecklas och förändras. Det vill säga jag förutsätter han gjort det. En författares värde kan mätas i både semikolon och spegelbilder!

  • Klas

    Håller med. LW håller stilen och skriver i en stil som håller; alltid älskvärt läsvärd, aldrig tråkig och levererar ständigt förnuftiga vändningar i den ständiga debatten. Han ska tydligen fortsättningsvis odla sin koll i den egna bloggen och det är gott nog, men jag tycker nog att någon tidning skulle ha intresse av att sprida hans alster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: