Kuliga Herr Kules

Magnus Sjöholm efterlyser på sin blogg kuliga (fantasifulla) klubbnamn och jag tycker nog att Herkules kan platsa eftersom Basketboll inte räknas som kraftsport och tillkomsten har sina omständigheter. Den tilltänkta basketklubbens tillvaro i Kronborgsskolans gymnastiksal skulle legitimeras men namnet B-63 kom i retur från Riksidrottsförbundet eftersom någon brottarklubb hunnit före och nu var det lite bråttom när det spånades i omklädningsrummet efter träning. En historisk plats med andra ord. Plats för en platta! Bland andra namn fanns också Herkules som vann mitt gillande inför möjligheten att på varje tröja ha en bild på en av Herkules bragder. De är ju precis som antalet spelare i Basketboll tolv. Coachen skulle bära en replik av skinnmanteln efter det Nemeiska lejonet. Till tröjfärg föreslog jag grått men det blev grönt och de blänkande röda byxorna var man tvungen att tvätta i ättika för att de skulle fortsätta glänsa. Strängt taget är FRUCULES ändå kuligare.

rcHerkules

Bilden är som är tagen 1968 efter att BBK Herkules just vunnit seriefinalen i Div 2 mot LUGI och därmed avancerat till allsvenskan. Alltså inte 1973 som det står i SDS . Lite om Bragdmakarna kan man läsa här: Basket i Malmö. På bilden finns fem man från den ursprungliga sittningen i omklädningsrummet på Kronborgsskolan. Dom fantastiska bröderna Hall i slips som skötte rulljangsen, nummer 7 och 9 och så den 6igaste som var jag och redan yrkesbefaren sjöman. Basketskorna av det rätta märket jag hade var inköpta i San Francisco medan de stötdämpande tjocka strumporna var stickade av min mamma på upprepat garn. Sex av spelarna tog sig andra gången till högsta serien, tidigare i MAI:s basketsektion med numro 14 som tränare, nr 8 är landslagsmeriterad och nr 10 och nr 4 juniorlandslagmän. Nummer fem heter Greg och kom från Amerikat och hade en egen unik insidemove som han alltid blev felaktigt avblåst för och som fortfarande finns med i min egen lilla verktygslåda*.

* För att utföra sitt konststycke behövde Greg en insidepassning och det är en av de fundamentals man inte lär ut längre. Jäva gärna mitt påstående! Så ett tips i all välmening: Starta alla set-offense med en insidepassning!

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

2 responses to “Kuliga Herr Kules

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: