Skrönikören

Drevet går och man kan undra hur räven mår. Inte så listig nu kanske? Men vi vet ju hur det går. Ni vet. Den vanliga visan.  Jag fångade en räv idag,
men räven slank ur näven. Men lika glad för det är jag, men gladast är nog räven. Som sagt slank ska det vara. Förlaget trycker ny upplaga där författaren ska uppdatera pängen med att halvsanna. Förlåt poängen ska det vara. En halv sanning är som att tappa en klack på skon. Resonemanget haltar men kommer fram ändå. Till och med lite fortare konstigt nog. Sen klackar man bara om och Hej vad det går. Det är klackarna i tacket. På vägen kanske man rent av har stärkt sin ideologiska profil. Man kan i hela anständighetens namn  fråga sig varför  förlaget inte drar in hela upplagan? … Halva anständigheten ska det vara så klart.

Tja, var ska en grävande medmänniska leda. En ledarskribent ställer naturligtvis ledande frågor och finner man inte sanningen så får man hitta på den. Eller ska det vara titta på den? Ledande sanning? Rent politiskt kan man se det som att en Regering säger halva sanningen och Oppositionen den andra halvan. Så vad ska en oberoende redaktör kunna skriva utan att låta sanningen bero och lögnen gro. Naturligtvis halva sanningen, men den rätta halvan, och som sagt, sedan också den rättade halvan.

Det finns  filosofisk poänger här som jag inte vill att min läsekrets ska missa. ”Även en ren lögn kan innehålla lite skitig sanning” Fattiga vänner och halvsanniga lögnare ska man inte förakta. Det är bara att trycka om.

Rättelse: Som kanske framgår av länken här, har jag kanske bara skrivit halva sanningen. Gladast, ska vara, är nog förläggaren. Hon skriver stolt men det är etymologiskt halvsant. Det ska vara glad.

-o-

Ps: På en blogg kan man alltid bara leverera en sida om saken. Dessutom är det kanelbullens dag i dag och Thermidor har namnsdag.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: