Hemläxan

Om man ska ta del i den svenska skoldebatten så måste man först göra sin hemläxa. Lärarnas löner reflekterar det samlade samhällets syn på skola och utbildning och för att debatten ska ligga på en jämförbar nivå så måste också lärarnas löner göra det: I USA som det går alldeles utmärkt att jämföra med tjänar lärare på grundnivån; alltså grundskolan, i genomsnitt 370.000 skr om året och om man i USA ska leta upp de något svenskare motsvarigheterna som Kalifornien och New York så är det snarare 460.000 skr som gäller. Dessutom betalar en amerikan betydligt mindre i skatt; alltså är 500.000 kr om året en genomsnittligt skälig svensk lärarlön. Debatten borde gälla hur man ska åstadkomma detta. Man får vad man betalar för. Sedan, när detta är reglerat, kan debatten inställa sig. Möjligen.

-0-

Som sagt. DN uppmärksammar löneproblemet och då noterar jag att ingen svensk yrkesgrupp kommer upp till vad en amerikansk grundskolelärare tjänar. Dock finns exempelvis varken jurister eller läkare med i statistiken som måhända är lite politiskt påverkad. Vissa siffror är för fantastiska för att ens reflektera över. Som att journalister delar yrkeskategori med skådespelare. Däremot så går det bra för Kapitalet i Sverige. Det har det alltid gjort.

-o-

Utifrån att  500.000 kronor om året är den i internationell jämförelse normerande vattenlinjen och den svenska löntagarklassen sorterar i bottenvegetationen så är kostnaden för nya jobb högst normal; alltså cirka 1,3 miljoner. Kapitalets rörelse är internationell! Det kan man inte räkna bort. Kanske är det bara Borg [osse jag :o)] som förstår det.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: