Hemläxa 3

Som ett sidospår i livet har jag ägnat mycken tid åt sport, bl.a. så tävlade jag i gymnastik, fotboll och basketboll samtidigt som tonåring. Tonåringar gjorde så förr och blev allsidigt atletiska och inte alls så skadebenägna som nu är fallet. Man visste alltså mer om sport förr. Skadorna indikerar det. Det är något motsägelsefullt, eller hur? Med alla pengar och utbildningar man får numera så är det uppenbart, eller evidently som man också säger, att kunskapsackumulationen inom idrotten inte fungerar.

Min namne Claes Eriksson tycker inte det i det här av svensk idrottsrörelse betalda inlägget. Hen kritiserar å det skamligaste slutsatserna av en longitunalstudie om elituttagna fotbollspelare årgång 1984. Det är en nu gammal undersökning som Tomas Peterson gjorde och som förmodligen pågår fortfarande. Jag ska inte jäva hur det går till nuförtiden men vid tiden då resultaten publicerades så stämde de till pricka. Det är ju bland annat på grund av professorns slutsatser som idag mycket har ändrats. Och det fanns vid den tiden inte tjugotusen uppsatser som sa samma sak. Det fanns bara denna enda. Jag ska heller inte närstudera artikeln men mycket passerar inte ens ordboken; talang är per definition medfödd, så ergo; tydligen pratar professorn och hen inte samma språk. Den hennen torde vara ett stort haveri. Jag påpekar detta särskilt med namns nämnade så inte hen och jag förväxlas.

Idrottsvetandet kan man tydligt numera sortera under ordet Misstag. Kanske är det så också inom andra områden. Skolan, Polisen, Järnvägen.?  Ekonomi som exempel, där det  är uppenbart att ett land som Sverige inte längre kan hantera sina resurser är kanske det stora misstaget. Borg är oss en väldig sorg. Misstaget som skapar de andra misstagen. ”Mistakes beget mistakes” är ett axiom inom idrott. Därmed inte sagt att det inte finns enskilda nationalekonomer som tillgodogjort sig den allmänna informationsexpansionen och också kan sitt värv. Det finns folk som kan! Ishockeymannen Brendan Shanahan är en sådan man. Han kan sin branch. Shanabans som levereras på NHL:s hemsida är redan legendariska, därav det egna ordet. Exemplariskt skildrar bakgrunden till sina beslut med en kommenterad videosnutt nedbruten till varje detalj. Där kan en eftersläng eller avsiklig huvudtackling som inte domarna i matchen ens lade märke till rendera spelaren dryga böter och matchavstängningar. Här ett exempel på motsatsen. En sargtackling som gav fem minuters utvisning och blev matchavgörande visar Shanahan vara helt regelrätt och var det någon som avvek från spelkoden så var det den tacklade spelaren. Istället för att möta tacklingen så valde den tacklade spelaren att vända ryggen till och orsakade tacklingens utfall vilket också förmodligen var avsikten. I det omedelbara eftersnacket påpekade Ovetchkin och Oates samma sak medan på det stora hela så upprördes hockeyvärlden stort och förväntade sig många matchers avstängning på tacklaren. Shanahan vet vad han talar men är inte heller främmande för insiktsfull självkritik!

Om man vill vara lite långsökt, och det vill man, så är väl Shanahan en fenomenalist i Husserls och Heideggers anda, för att inte tala om Sartre när han efter att ha frilagt fenomenet, tacklingens ära och agenternas intentioner, visar att det var tacklingsoffrets val som skapade situationen, och, som sagt, som  han visar det.

Ett annat långsökt fenomen, nämligen fussion,  hittar vi New Jersey, där jag en januaridag 1970 vandrade på de isiga kajerna vid Hudson River. En rätt så nyligen översatt bok just så ”Kajerna vid Hudson River” och hen som hittat på den titeln har inte heller gjort sin hemläxa. Originaltiteln ”Ships in the river” syftar på fartyg som ännu inte anlöpt kaj; alltså ungefär ”vilsna själar”, vilket ju boken lite självbiografiskt också handlar om. Läs den! Gösta Larsson, som författaren hette, hade gjort sin hemläxa, och skriver i boken om det fenomen som vi idag kallar Maffia, först av alla, kostnadsfördyringen i New Yorks hamnar hamnade på tio procent vid den tiden. På boken byggde ett aldrig spelet stycke av Arthur Miller, som tänkt Marilyn Monroe med skandinaviskt påbrå  i huvudrollen, men istället blev underlag för manuskriptet till ”On the Waterfront” av Schulberg, filmen med samma namn av Kazan med Marlon Brando i sitt genombrott.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

One response to “Hemläxa 3

  • om att Träna med insidan | nya © MELLERTID

    […] Naturligtvis så pratar jag om organisationsrevolutionen i Skånefotbollen. Äntligen! Alla pengar som satsas på alla olika elitträningsläger i Fotbollsförbundets regi når bar en mindre del av talangerna och då talar vi om mindre än tio procent. Till det kommer att elitfostringsmetoderna är tveksamma, mycket tveksamma. Idrottsvetenskapen har vetat och påtalat det länge. Kanske främst genom Tomas Petersson longitunalstudie av p-84:orna som, tänka sig jag faktiskt nämnt här i blogen. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: