”ETNOTISM”

Etnotism : en essä om mångkultur, tystnad och begäret efter mening / Aleksander Motturi

Jag tycker nog att man kan läsa både det ena och det andra samtidigt som man måste kunna acceptera att man inte alltid blir klok på det. Jag tycker också att det är bra att man drar fram problem och hittar problemformuleringar även kring sådant som inte är något problem. Vad kan man annat än prata? Motturi tycker paradoxalt nog i sin lilla bok (läs: Essä) att tystnad är både bra och eftersträvansvärt. Ungefär som att bästa motståndet är att inte göra något vilket en och annan postmodern filosof också föreslaget – hur det nu är möjligt?. Nåväl, man kan lära sig en del av Aleksander Motturi och han bok i alla fall. Den är inte dålig, men lite lustig emellanåt.”Situationen är enligt detta perspektiv reducerbar till följande axiom:”, skriver han och tycker man borde kunna veta att i det här sammanhanget så finns det inga axiom. Verkligen inte. Det går inte att komma ifrån att författaren är fånge i sitt eget språk eller bättre sagt det han försöker göra till sitt språk. Helt underkastad auktoritetsprincipen så citerar han auktoriterna från filosofins värld och kontexten blir att det hela är ett filosofiskt problem egentligen. Och så är det nog. Det särskilda mår inte så bra i det allmänna men måste likväl befinna sig där. Att det allmänna inte kan göras till det särskilda är ganska självklart och ändå så är det dit denna boks innehåll strävar. Eller? Det allmänna ska vara likt och det särskilda olikt och inte tvärtom; det var det det upplysta revolutionerna handlade om och om jag får säga det vad en sådan här bok borde handla om. Inte skapa nya skillnader genom att språkliga särskildheter påförs det allmänna. Också där ligger en fördom på luren. AM visar att också mångfaldstänkandet är ett särskiljande och att det också har sin särskilda historia.

Nåväl: inte omöjligt att jag intresserar mig för Motturis Filosofi vid mörkrets hjärta som noga tänkt kanske bort heta i istället för vid med tanke på ovanstående. ”Stringens, min käre fiolosof, stringens”.

Ps: Ser ännu en rasistisk och särskiljande artikel i Sydsvenskan i dag; att alla kan vi åka till nöjesparker i Amerikat och tjäna pengar på vad vi inte vet om ras. Så visst finns det skillnader. Tystnad a la Motturi hade verkligen varit bättre. Både ras och etnicitet tillhör fördomsrikets uniforma tänkande som tyvärr rekonstrueras på nytt och på nytt i stället att det skrivs om och för den allmängjorda verklighet vi faktiskt lever i; t.ex trafiken eller åkattraktionerna på ett nöjesfält längre bort än Folkets Park.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: