Brasilianskt bolltapp

Mycket kan man säga om brasiliansk fotboll men bäst är den inte. Just nu. Kanske är den bäst om en månad igen och VM-turneringen räknas som ett tillfälligt bolltapp.

Både Tyskland och den tyska ligan vann. Det betyder att spelarna i den tyska ligan klarade sig bäst oavsett härkomst och landslag och när det gällde titelmatchen så får vi tala Linekerska ”Fotboll är en enkel sport. 22 man jagar en boll i 90 minuter och sedan vinner alltid Tyskland.” (”Football is a simple game; 22 men chase a ball for 90 minutes and at the end, the Germans always win.”)

Messi valdes till VM:s bäste spelare. Inte så konstigt. Han är bäst. Det han kan kan ingen annan. Enda alternativet kunde Tysklands målvakt vara. Han gjorde flera avgörande ingripande under turneringen än någon annan. Men det är inte MVP; den mest värdefulle spelaren man väljer, utan den bäste. En enda dribbling som bara den bäste kan göra räcker. Det räckte den här gången. Blatters kritik av valet avslöjar Blatters okunnighet eller så är det hans ord om fotboll som gäller här: perfektion existerar inte i fotboll.

Medan Messi fortfarande kan göra förstabollar så är det numera andrabollen som vinner matcherna. Då måste målvakten och försvaret göra sidledsförflyttning och kommer ur banan; läs: bollbanan, medan offensiven har bättre positioner och alltså står bättre i banan. I Basketball som är ett mer utvecklat spel heter det Second Break och är den överlägset bästa taktiken.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: