Dumstruten

Visst är det som Åsa Linderborg skriver i dag ”men det är just det som är det paradoxala med den här regeringen: de som pratar mest om ”kunskapssamhället” struntar i att lyssna på den kunskap som faktiskt finns om skolan och lärandeprocesser” Kunskapen är förvisad till skamvrån medan dumstruten intagit katedern. Det gäller alla departementen. Vart och ett styrt av en olika politisk minoritet.Den borgerliga alliansen är en kartell som fördelar makten som anbud efter storlek men borgerligheten som sådan står alltid utan underlag för sina underligheter. Konkurrensverket borde titta på det. Utredningar som inte är några utredningar verkar mest vara en födkrok. Passar det inte så mörkar man. Visst längtar man ibland efter en utredningsdiktatur.

Min mamma är fyllda 95 och har hitills klarat sitt boende bra med pensionen och en förhållandesvis billig bostadsrätt som enda ekonomi. Ja, gradvis har hon tappat i förmåga och funktion och behöver hjälp med att handla, städa och betala räkningar. Men nu går det inte längre. Funktionsnedsättningen i hjärna som till största del beror på ålder skapar ångest och oro och hon är helt övertygad om att tjuvar går runt i lägenheten varenda natt. Nu vill hon inte längre bo hemma helt enkelt för att hon inte klarar av det. Hennes situation har blivit akut. Den kommunala Avdelningen för bistånd, vård och omsorg kontaktas. Kommunen styrs av den Rödgröna röran och är en av landets största; Malmö. Efter drygt en månad har kommunen inte lyft ett finger för att hjälpa min mamma. Poängen här är att mamma som jag uppfattar världen har rätt till denna hjälp. Någon handläggare fanns inte tillgänglig men mamma fick en tid hos kuratorn som kom att förorda någon form av vårdboende. Mamma besökte vårdcentralens läkare som tyckte det samma. Efter tre veckor besöker två handläggare mamma för att informera om vårdboende och göra en utredning och mamma redogör för sin situation. Handläggarna antyder under samtalet att mamma inte är i närheten att platsa på ett vårdboende som hon inte kan fixa själv. Utredningen görs och lämnas till mamma för synpunkter som senast i dag ska vara återkomna till Utredningssektionen. Ja den heter faktiskt det. Utredningen är undermålig och tillvaratar inte på något sätt mammas intressen, särskilt inte i sammanfattningen. Detta påpekas naturligtvis i svaret. Men! Mamma har inte en aning om vad som kommer att hända nu eller på vilka premisser som Utredningssektionen kommer att fatta sitt beslut. Ja hon vet inte ens vad Utredningssektionen är för något och vem som platsar där. All normal utredningsformalia är som bortblåst och godtycket läs: dumstrutarna, tycks härska. Nu talar vi alltså inte längre om borgerlig politik utan om oppositionens som i Malmö har makten.

Det tycks som om de politiska partierna här har en gemensam agenda: Formell men inte reell demokrati. Det kunde Åsa också påpeka tycker man.

Det har inte med saken att göra men kan något snille räkna ut vad som är det politiska alternativet för min mamma. Saken är den att mamma som levt ett långt och högt beskattat liv nu behöver hjälp och tycker man borde få ta del av resurserna hon ställt till samhällets nytta. Fortfarande är hon fullt ut beskattad. Ja man kan tycka och tro att hon har rätt till det.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: