Läsarläxan

Dagens Nyheter tar i en allmän reflektion på ledarsidan upp läsandet under rubriken Dostojevskij är inte målet. Med den vill man mena att det våre bra om alla kan läsa så mycket som att samhället; läs: ekonomin, behöver. Men inte mer. Ja man får läsa mellan raderna förstås och ha lite förutfattade meningar och kombinera det med Folkpartiets skolpolitik. Folkpartiet är ett konformt trivselparti som mest tänker på komforten och de egna barnen. Det är de som ska gynnas. Övriga ska uppfostras. Dom tror att det gör dem till samhällstänkare. Det gör det inte och en intelligent ledarsida borde hålla sig för god för att fastna i deras tankebanor. Eller ska jag skriva tankebannor.

Naturligtvis är Dostojevskij målet. Det är Dostojevskij som är måttet och det är också därför han hamnar i rubriken. Man kunde ju tänka sig att någon annan författare rörde sig på den nivån men det är det alltså inte. Han är litteraturens Michael Jordan. Alla som spelar basketboll vill kunna spela som MJ men kanske duger det att dunka, en crossoverfint eller varför inte ett fadeawayskott för att känna sig lite som Jordan. Det är upplevelsen som räknas. Alla som kan läsa vill kunna läsa Dostojevski men kanske duger det med en mindre roman, en deckarhistoria eller kort novell. Dostojevskij har skrivit det mesta och bara den som som ljuger kan säga sig ha läst allt. En del kommer komfortabelt undan med att ha Dostojevskij på nattduksbordet men det är i alla fall en Dostojevskij. Det är kombinationen av litteratur och samhälle som gör Dostojevskij till den han är. Det finns ett samhälleligt berg att bestiga och på toppen av berget där utsikten och överblicken är som bäst finner man Dostojevskij. Det är inte så man tänker det, det är så det är. Och någonstans så vet rubriksättaren det även om ledaren vill plottra bort det och borde göra sin hemläxa. Det är samhället som är berget.

Nåja. Ledarskribenterna på DN är liberaler och det är ju som alla vet lite kluvet. ”För att skolan ska återfå funktionen som transportmedel för klassresor behöver det ske avsevärda attitydförändringar.” I den liberala världen finns det inget klassamhälle däremot klassresor ?!  ”I veckan försökte Jan återigen sälja in idén om betyg från fjärde klass. Det är inget dåligt förslag i sig … ” men just nu har vi inte tid ?!

Dock har jag sparat det bästa till sist. I allt sitt kluvna förhållningssätt till makt och kunskap så skriver ledaren hedersamt ”I Kanadas skolor har man lyckats vända trenden med sjunkande läsförståelse, bland annat genom att införa tydligt angivna mål i varje årskurs. Där finns också en högre förväntan på lärarna att använda sig av undervisningsmetoder som stöder sig på forskning.” Kanske en omvändelse under galgen; läs: ekonomin, men i sig är det en pik rakt in i den borgerliga metafysiska skolastiken. Som för övrigt, skam till sägandes, är den politiska minoritet som har makten i skolan. Demokratiskt är det inte, men så kan man inte läsa heller.! Läsförståelse är också ett mått på demokrati. När inte Folkpartiet stöder sig på forskning i skolan så fungerar det inte demokratiskt. Demokrati är inte bara en formsak, den handlar också om innehåll. Så här i valtider sagt! Skolan har blivit ett demokratiskt problem.

 

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: