Vem äger virtualiteten?

Som flitig bloggläsare, nåja, tre fyra om dagen, kan jag konstatera att inte sällan handlar de om liknande saker som bloggskrivaren ställer sig frågande till. Utgångspunkterna är olika så frågeställningarna skiftar men svaren de kritiserar är påfallande lika på ett sätt som lite löst kan beskrivas som ogrundade. Med yttrandefrihet på baneret gjorde franska revolutionen rent hus med den absoluta statsmakten och efterhand så ansluter sig världens länder till de demokratiska utfästelserna. Också Sverige; … och ändå på sina håll så är det där med yttrandefrihet relativt. I alla fall när det gäller professor Vilks. Fredrik Ekelund påpekar det i sina blandade tankar den 17 mars. ”I Danmark och Frankrike är det inte så, kanske för att de lever närmare verkligheten” Längre ner i samma tanke berättar FE om en virtuell pirat som inte vill betala när han delar med sig av sitt inköpta material. Då förstår man att synen på äganderätt på Sydsvenskan också kan vara ganska så relativ. Bara för skojs skull så citerar jag en annan sanning: ”The Pirate Bay gjorde succé som virtuell hälericentral. Dit lockades de ideologiskt övertygade och alla som gillar musik och film men ogillar att göra rätt för sig.” Den som vill vara ännu roligare kan olämpligen skriva in ”Sydsvenskan” och ”artiklar” i sammanhanget.

Det är en ny verklighet på gång och ljuset håller på att slockna i Lund. Tidningens virtuelle expert som händelsevis glömt att påpeka den egna tidningens olämplighet när det handlar om artikeldelning ”tror att vi befinner oss i en större förändringstid än vi kanske inser” och verkar helt ha glömt slaget vid Lund 1676 eller att Tetra Pak inte för så länge sedan knoppade bort verksamheten. Nåja. Apropås artikelrubriken ”Tänk om förändringen är permanent?” och multipla verkligheter så måste man veta om sättaren är Samsons hårfrisör eller trotskyist

P O Ågren delar i bloggen sen 17 mars med sig av  läsande i den nya verkligheten och tekniknördarnas  begränsade samhällsvetande. Intelligenta tankar om virtualiteten och om delningen som som redan är ett faktum mellan en virtuelit som tjänar stora pengar nu på det som uppenbart inte är deras och en virtumassa som har att fö sig på minskande pensioner från de forna demokratiernas massproduktion.

Något förvånande kanske, om man tänker lite historiskt efter, är att journalistskrået som tidigare företrädde yttrandefrihet numera alltmera företräder självcensur och yttrandeägande. Särskilt i alla fall de som fortfarande är kvar på reaktionerna.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: