BOMBMANNENS TESTAMENTE

Lena Ebervall och Per E Samuelson: Bombmannens testamente – En roman om Lars Tingström.

Eftersom författarna inte helt kunnat redogöra för sanningen så har de skrivit en saga. Det är denna saga som är sanningen; allt enligt: -Kan det verkligen gå till så här i Sverige? Och svaret är förstås att jadå, precis så här kan det gå till. : 1986 mördades Sveriges statsminister av Christer Pettersson på anstiftan av Lars Tingström. För detta dömdes han av en oenig tingsrätt men friades senare av hovrätten. Det tål att tänka på! Boken är mycket läsvärd.

Romanen handlar inte så mycket om Lars Tingström som om LT:s kriminaliteter och alla dess rätt så vidlyftiga omständigheter: Skatteverk, polis, domstolar och politiker inblandade med lite slängar av slevarna både hit och dit. Det berättas effektivt om människors och myndigheters solkiga leverne för att inte tala om tänkande på ett raljant och emellanåt lite klichéartat vis och man anar Astrid Lindgrens Pomperipossamanifest som stilbildande svensk naivistisk realism och författarteamet har onekligen varit duktiga sakletare. Det är mycket man får reda på och indicierna är många men till exempel varför Olof Palme vandrar hem i Stockholmsnatten alldeles oskyddad snuddar inte ens boken vid och jag antar att det är för samma framkomliga enkelhets skull som också huvudpersonen avstår från utsvävningar.

Det hela börjar med att LT köper en båt men har för lite på kvitto så det strular till sig med skatteverket. Dom vill ha mer skatt än han vill betala och dessutom så har LT rätt. Det har i grunden alla rättshaverister. Efterhand blir struligheterna flera och man kan förundras över att LT ganska så plötsligt tillhör grövsta gardet i fängelsesverige med nya kontaktytor i kretsarna. Berättelsen drar fram som en skröna och de i och för sig verkliga personerna beter sig på olika fantastiska sätt. Man liksom skrockar sig fram och på något sätt är det aktörerna som berättar och tänker så det ligger en försverigedemokratisk ton över hela framställningen. Kan det vara så det har gått till? En alltför dryg socialdemokrati har öppnat för flankanfall på bred front från högerkanten och delar av den missanpassade borgerligheten. Eller var det att bankerna släpptes fria? Nåja, man ska inte tänka för mycket när man läser deckare ens när den propsar på att säga sanningen – eller är det kanske storytruth på svenska?

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: