DE VÅRA

Lars Andersson: De våra. En kriminalistisk roman.

I mitt nymornade deckarläsande hamnar jag händelsevis hos Lars Andersson. Det är ett gott sällskap. Jag antar att LA har inspirerats av Stieg Larssons Milleniumtrilogi, bl.a.  i de samhälleliga utvikningarna som inte Kungaparet vanligtvis vill kännas vid, och om man så vill också  lite av  Sjöwall/Wahlöö. Inte mannen på balkongen men väl kvinnan på balkongen som fotografiskt dokumenterar det närvarande och undersöker likt en Mikael Blomkvist också materialet med förstoringsglas. Grovkornigt framträder en överklassvariant av Lisbeth Salander som när det krävs ska visa sig mycket kompetent i ihjälskjutandets konst. Den kvinnoplågande mördaren mördas i svartsjuk och kanske också rättfärdig hämnd. Leonard Ringer låter det ske. Kanske för att han inte är action man. Kanske för att han innerst inne är en tavring, längst ner på hierarkiskalan som kommer att lyda överklasskvinnan … och fela i tjänsten.

Romanen handlar om Leonard Ringer ur ett kriminalistiskt perspektiv. Ett perspektiv som huvudpersonen i slutändan inte själv kan fullfölja men som också han omfattar. Men alltså inte fullt ut, i slutändan avstår han från karriären på SKA till förmån för en lugnare tjänst med vanliga brottsutredningar där han kommer åt att prata med folk. Leonard Ringer är inte kriminalist i dess ideologiska betydelse om än han försörjer sig på det. LR har en fattigs härkomst, men är dock en lyckad tavring som finner vägen upp i samhällshierarkin, av intresse och av nödvändighet, men säljer inte ut sig själv helt om än han accepterar villkoren på resan. Kan en fattig själ göra annat. Hans bakgrund räcker inte till de högre kretsarnas kultur men väl till de kriminalistiska.

Detektivromanen i romanen handlar om att en ung och vacker nazistiska är försvunnen och troligen mördad av en baltisk nazist som också han är försvunnen på sitt vis. Tiden är april 1944 och en månad framåt. Historien berättar om svenska och norska nazister och om läger och om register som upprättades över svenska fattigsläkter som kallades tattare. Efterhand får man lära sig att nazist är samlingsnamn för många högerorienterade föreningsmänniskor med det enda gemensamma att de på olika vis tillhör övermänniskornas ras. Med tattarregistrens upprättande visar sig det svenska statsskicket med grundlag stå för samma åsikt. Eller ska man benämna det ordning och ideal? Här har man ett problem, i alla fall jag, när man läser om en främmande tid eller kultur. Det är svårt att förstå alla betydelser och tecken som man inte själv är en del av. Mannen som hittar mordoffret är en pensionär som rör sig i området, den här gången i gryningen för att titta på orr- och tjäderspel. Han säger inte mycket mer än han behöver och man får ana att han kan veta mycket mer. Det pågår ett annat spel i trakterna som är gränsområde till Norge och i Norge. Biträdande Överkonstapel Leonard Ringers tillfällige chef heter Harry Söderman och har funnits på riktigt vilket för övrigt gäller flera namn i romanen. Med den här särskilda mordutredningen ska det visa sig att Revolver-Harry Söderman har en egen agenda och alltså driver ett eget spel. Syftet må vara gott men när man så kommer på att den mördade inte är den som Polischefen antog så utreder man inte mera.

Då kan det så vara. Att allt är dikt får vi reda på på sista sida då gränslotsen Edvard Ljung, ett namn av både högt och lågt, som fann den dödade, skriver en dikt om händelsen som alltså Leonard bedömer utifrån ett högstämdt poetiskt kriteria och sedan lämnar därhän. Därhän till vadå? Något annat – sitt eget liv förstås.

 

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: