Mera från Knausgården

”Imagination, the supreme delight of the immortal and the immature, should be limited. In order to enjoy life, we should not enjoy it too much.”

pa sandhornet

Jodå, man ska gå till källan. För ett tag sedan inledde jag läsandet av Knausgårds ”Min kamp: roman Bok 1”. Nåja. För ett bra tag sedan. Naturligtvis på norska och ungefär när den kom ut. Jag förstår mig inte alls på svenska läsare eller till och med recensenter som inte klarar av att läsa danska eller norska. Under en period i mitt sjömansliv som också var läsande, läste jag bara på norska och danska. Jag seglade då på ett fartyg, en ”supertanker” hemmahörande i Bergen. Min karriär ombord bestods skipsgut, jungman och letmatros och när jag så bestämt mig för att mönstra av för att göra lumpen i Sverige erbjöds jag hyra som matros. Inte illa på åtta månader. Var och en sitt eget äventyr. Året var 1968 då Sovjet invaderade Tjeckoslovakien, så kanske var det därför som jag tyckte det var viktigare att göra lumpen. Dock var jag redan befaren motorman och kunde slå alla knopar. 32 stycken. Jag fann Min Kamp ointressant. Bra skriven men ointressant. En läroverkares erfarenheter är liksom inte en sjömans likör om än det är fullt av dem i den litterära världen. Baklänges, efter att ha läst några andra goda texter av författaren kanske, men inte till att börja med.

Så jag läser om Sandhornet. Textualiserat av KOK, Karl Ove Knausgård. Någon U, Uppdragsgivare har skickat KOK att bestiga och skriva om Sandhornet som är ett högt berg. Det blir i form av en expedition med lokala ”sherpas” som bär fram uppgifter om trakten och de närliggande platsernas historia. Det är dimma den dagen, så KOK ser inte berget översiktligt utan det blir mera en närsynt betraktelse och lite i tidsperspektivet; typ ett ljusår är långt och de futtiga ljusårsdelarna vandringen tar i anspråk mycket, mycket, mycket kort. En nanodel kanske. Det hela blir lite fånigt. Minst sagt. KOK reflekterar inte ens över att den lilla bergspatrullen äter från långt i fjärran forslade apelsiner på bergets topp och själv undrar jag om de tog apelsinskalen med sig tillbaka eller la dem på rösets topp? En mer litterärt begåvad läsare hade kanske kunnat tänka på ”Apelsinmannen”, Kejneskandalen och ”Otrons artiklar” av Vilhelm Moberg. Men så får också det fåniga en röst och kan bli till ett perspektiv att lägga på ”kampen”. Eller en sorts kontenta. Vad vet jag.

Jag känner att det är dags att lägga berget KOK bakom mig och det är inte utan att EWB, Ebba Witt-Brattström, med Stig Larssons försynta inlägg i Expressen i dag också vittrar. Kan det verkligen vara så att Professorn fuskar med citaten? Det är skillnad på att veta och klicka. En som klickar mycket är Jonas Thente. Den här gången verkar det ha klickat alldeles åt Häcklefjäll. Tokklickat med andra ord. Han skriver att Kulturmannen inte finns och då har jag ändå läst den begåvade Lena Anderssons två romaner om honom som liksom upphövdade fenomenet.

Lena Andersson avslutar för övrigt sin sista DN-kolumn med ett viktigt påpekande: Orsaken till friheten är mer offensiv än så, nämligen att livet inte ska levas i ständig underkastelse, alltid i givakt, alltid i tjänst åt någon annan. Underkastelsen har en gnällig ton. I ”Wolf Totem” som jag håller på att läsa formuleras det bland annat så här: ”If a man or a race lacks the death-before-surrender spirit, a willingness to die along with the enemy, the slavery is the inevitable result…” Med detta sagt vill jag också skjuta in att Andersson genealogi mellan individ och kollektiv är klart dum och historielös men förmodligen mer ett utslag av slarvig socialliberal filosofi än ett genomtänkt konstaterande.

Underkastelse är ett tema som jag ska skriva om en annan gång. Kanske kommer jag att då ställa frågan om varför inte ”Wolf Totem” finns översatt till svenska och vilka värderingar som behärskar förlagsbranschen.

ab exp dn

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: