SPRETIGT VÄRRE

Här bloggar jag på och skriver om än det ena och än det andra. Ibland läser många, för det mesta få. Nåja, det spelar egentligen ingen roll. Det personliga ligger väl just i spretigheten. I alla fall är det textsnuttar som inte är så bearbetade som de kanske borde vara för att pocka på uppmärksamhet. Ibland händer det att jag förargar och det är verkligen inte meningen men snarstucken/na är ett fint ord i sammanhanget.

Matrescensionerna är väl inte min grej precis men i morse, på lilla hundrundan så upptäckte jag ett utskänkningställe på nytt. Ja, jag går där varje dag och genom åren så har lokalen för det mesta varit stängd men stundum också livligt frekventerad med fullsatt uteservering och restaurangsorl utstrålande genom dörrarna som ligger en halvtrappa upp från trottoaren i ett gathörn. Nu täckte menyerna två fönster och det satt en fin lite skylt med öppettider på dörren. Jag korsade gatan för att titta och sa ”morrn” till en från topp till tå gulklädd man på väg till arbetet. Man ser numera allt fler människor i arbetskläder på gator och bussar. Är det en modetrend eller signalerar det ett samhälle i förändring på väg mot det sämre. Hemmet blir omkläddningsrum för arbetet och man rör sig stigmatiserad men ostämplad i stadens öppna rum i jobbarstassen alldeles gratis. Tänk, jag minns en tid då man inte bar jeans ens på fritiden. Man skiljde arbetstid från fritid. Den här bloggen är också en sorts övertidssjå helt utan ersättning. Ja, jag till och med lägger pengar till för mediamaskinen- datorn, uppkopplingspris och faktiskt lite extra också till bloggverktyget för att läsaren ska slippa betala genom att utsättas för reklam. ”Morrn” hälsade han tillbaka. ”Se, en alldeles ny restaurang”, sa jag. ”Helt kass. Det är mycket bättre över gatan” påpekade han medan han passerade utan att alls ändra på förbifarten. ”Minsann, tänkte jag, det var en recension som hette duga; kort koncis och alldeles gratis.” Mediet som alltså var mycket lokalt budades till mig för en vattvälling av morgonfras. Restaurangen synonymiserades genast för mig till sjapp och det kan ju på sina sätt också också vara en attraktion. Det är det för mig. Personligt värre. Jag gillar också att ta hundrundan längs Lundavägen. Eller så är det hunden. Jag funderade på det ordentligt en gång och kom fram till att det minde mig om Watts. Egentligen San Pedro, men vägen till Watts. Det där ska jag ta med Bourdieu någon gång.

Kaj Linna heter en man som enligt Leif GW Persson är oskyldig. Ordvalen i både filmsnutt och artikel säger mig att det är riktigt. Det är semiotikiskt. När Larry Crown ska förändra sitt liv som hamnat på dekis så byter han frisyr och tar en kurs i retorik. Det hade jag också gjort med Julia Roberts som lärare. Alkoholiserad men klok. Persson skriver efter att Högsta Domstolen avslagit Linnas resningsbegäran: Men så blev det alltså inte och hög tid att Riksdagen även prövar frågan om inte högsta domstolen med fördel kan befrias från ett uppdrag som flera av domstolens medlemmar varken tycks ta på allvar eller ens ha kompetens att klara av. Kompetens är viktigt för mig. Min mor som är 96 har ordinerats Haldol av sin Vårdcentrals at-läkare. I mina ögon är det tjänstefel men läs gärna själva på. Vad göra? Hur kommer man åt en läkare som inte vet bättre? Eller Biståndshandläggare? Eller hemtjänstare? Eller syster? Frågetecknen är många.

Inkompetensen är stor i sportens värld. Det tycker jag är jobbigt och väldigt svårt att förstå men ändå inte. Sport och idrott tillhör inte den riktiga världen även om man kan skaffa sig en högskoleexamen i ämnet. Den är som verkligheten 2. Man behöver inte kunna så mycket för att avancera i  idrottens byråkratier. Det räcker med att passa in. Exemplen är många. Ta Zlatan som aldrig styrketränat! Ta Svenska u21-landslaget som i går gång på gång stegar fel i försvaret och blir bortgjorda så att det sjunger om det utan att Portugal lyckas göra mål. Sedan gör dom det i alla fall och plötsligt så kan Sverige också göra det och i Italien är man väldigt arga. ItalienskaNågot för Bourdieu det också, kanske?

I Örestadsregionen ska den stora björnen Köpenhamn glufsa i sig lilla Malmö och befolkning förstår inte vad som händer. För den så kallade ekonomiska eliten finns det bara knäfall. Tillbaka till idrotten i regionen: Lobas var på frammarsch med A-lag i toppen Division 1 på både Dam- och Herrsida och ungdomslagen blev Skånemästare gång efter annan medan Malbas som alltid var lite på dekis. Så för att det skulle bättre för båda så slogs lagen ihop till nästan ett och det var alldeles nära att Lommalaget helt förvann. Nu pågår Lobas återhämtning. IFK Malmö och Kirsebergs IF gick i hop under samma ordförande av samma skäl och nu finns inte Kirsebergs IF mera. Många var di blåe som kom därifrån. Malmö FF och IFK Malmö började nojsa med varandra för några år sedan men IFK bröt samarbetet när de förstod att det bara gynnade FF. Så går det alltid till när ett stort bolag sväljer ett mindre. Köpenhamn har naturligtvis lagt märke att det trots stora svårigheter går bra för Malmö och storföretag förlägger kontor där som köpenhamnare hellre sett i danska kvarter. Malmö borde vara rädda om varumärket Malmö. Det är läge för Bourdieu här också.

Föra att spreta vidare så riktigt känner man hur härligt skönt det var för Expressen att skriva följande rubrik: Snart är jämlikheten en politisk pilsnerfilm. Av någon anledning så får den inte följa med till artikeln eller så är den omgjord.  Artikelns avslutning går inte av för hackor: ”Det brukar sägas att Socialdemokraterna är i behov av en ny berättelse som skulle kunna återge rörelsen den oerhörda kraft med vilken den byggde folkhemmet och dess starka institutioner. Varsågoda: Piketty och Putnam har serverat er denna nya berättelse. Att den handlar om krossade drömmar får väl inte avskräcka alla era ombudsmän? ” Elakt så det förslår. Något för Bourdieu det också. Men sådana är liberaler.

Larry Crown nedan från 2011 är den berättelsen.

 

 

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: