Märklig märkligare märkligast

Ibland känner man sig helt av banan. Som när jag läser Ulrika Kärnborgs artikel om badkarsproppen. För det är väl om ett badkar det handlar och inte en regeringsproposition för såvida det nu inte är ordet propedeutisk som ugglar i mossen. Hu vet! Jag förstår alltså inte alls vad hon vill säga och anar att det är stor kris på den socialdemokratiska ideologifronten. Förmodligen, det är vad jag tror, så har socialdemokratins kritiska massa bestämt sig för vad den omnämnda Knausgårdaren handlar om utan att tala om det för mig så nu sitter jag här med den stora frågan. Vad är det som gäller i den socialdemokratiska analysen? Känt är i alla fall att tolkningarna är många och att den i stort enda gemensamma omdömet var att det var en ovanligt lång kulturartikel för att befinna sig på Dagens Nyheter. Roligast var Jonas Gardell och kanske helt utanför badkaret, som tog korn på den gnälliga tonen och där kan jag faktiskt hålla med den gode Jonas. Gnäll i massupplaga är farliga saker.

Demonstrationståg_för_kvinnorösträtten,_Göteborg_-_Nordiska_Museet_-_NMA.0032617Dagens socialdemokrater tycks tro på att de tillhör någon sorts vänster men det gör de bara på den blå skalan – Konservativ, Konservativare, Konservativast. Det är hög tid kan man tycka, för socialdemokrater att upptäcka det. UK ondgör sig över att högerhögernissarna vill ha volymkontroll: Ett ord som flitigt användes var ”volymer”, om antalet människor som beviljas flyktingstatus. Ett ord som jag tycker är speciellt otäckt i sin byråkratiska råhetmen ser själv gärna statsfinansiellt på problematiken. Inte särskilt humanistiskt om man ser lite liberalt på saken. Hon pekar med hela handen som om rapporten i sin helhet ens är det ekonomiska svaret när utredningen i själva verket innehåller en del tveksamheter, både i analysen och vad man faktiskt kommit fram till; att det krävs särskilda omständigheter för att immigrationen ska löna sig. Sverigedemokraterna är i dag ett konservativt modernitetsfenomen med nazistiska rötter, ett parti som säger en sak i Almedalarna men röstar för något annat i riksdagen. Där finns konkreta ting att diskutera och kritisera. Pappaledighet till exempel. Kanske en rapport om Pappaledighetens lönsamhet. ”Sverige kräver sina kvinnor”, för att travestera Albert Engström. Dagens tid är postmodern eller postindustriell som liberalerna säger och nog är det tid för socialdemokrater att förstå det och framförallt förstå vad det kan innebära. Det handlar inta bara om att Posten inte längre är en monopolhantering. Kanske kunde det vara att rycka upp sig.

Kräftor_kräva_dessa_dryckerDäremot bör man nog lämna sagorna i Homeros diktning åt sina öden. Dom kan nog Karl O ve Knausgård bättre och jag misstänker starkt att han vet vad han talar om. När Odysseus väl kommit hem och landat på Ithaka fick han förklädd ta sig till sin kungaborg för att där döda och jaga bort de inkräktande ”älskarna”. Kanske finns det en sens moral i det också. Eller inte. Homeros tid var en förvandlingarnas tid men det var den tidens förvandlingar. Nu är det andra tider och tid för andra förvandlingar och jag känner att det är alltför många ord att lägga på en så sorglig sak. Nåja. Det kanske är onödigt att påpeka det men Sverige är inte Danmark.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: