OMPRÖVNINGAR

David Brolin: OMPRÖVNINGAR – Svenska vänsterintellektuella i skiftet från 70-tal till 80-tal.

David Brolin har skrivit en bok om sex vänstermänniskor som omprövat sina liv och åsikter och inte längre är samma vänstermänniskor som förut. ”Politiska trossar måste kapas och överges, nytt tankegods anammas.” (sid 244) Kanske menar DB att de bodde babord i skansen i förpiken under fördäck på ett segelfartyg samtida med Karl Marx och trivdes dåligt där eller så var det den roderlösa farkosten som blåstes dit eller så handlade det ren hav om att alla andra kunde åka motorbåt. Vi får aldrig riktigt veta om så var fallet och aldrig riktigt heller förstå varför det blev just dessa gastars omprövning som prövades. Gjorde de en personlig jipp eller föll de bara av i kryssningen eller var det vindarna som vände och varför i all världen använda sig av sjötermer i denna metarmorfos. ”Förklaringen till de vänsterintellektuellas ideologiska skinnömsning blir i slutändan multikausal” Skinnömsning och multikausal är ju egentligen inte så kul det heller i det här sammanhanget. Det där multikausala gör ju att någon eventuell stringens inte göre sig besvär då får man väl säga tyvärr. Nog saknar jag lite marxistisk ekonomiteori i analysen eller för all del vänsteridealisterna eventuella förankring i verkligheten. Idealistisk idéhistoria i sin prydno m.a.o. Läge att rekommendera Plechanovs Om personlighetens roll i historien där roll alltså kan betyda vändning 🙂 Håkan var ju lärare på Roskilde Universitets Center RUC där kapitallogiken frodades och professorerna sattes i fråga och Svante stod för det leninistiska när Universitetsreformen började praktiseras i forma av demokratiska val till alla olika styrelser. En motsättning som till exempel renderade de demokratiska tillskyndarnas avsked på Smålands Nation där Lenins arvtagare fick fortsatt förtroende. Till alla kausaliteter kan alltså läggas ren och skär impopuläritet bland studenterna (läs: Basen) för några i verksamheten. Nåja; Kinaspelet hade kanske inte så mycket med verkligheten att göra när allt kommer till kritstrecken.

Boken är underhållande, bra skriven, noterna värda att notera och litteraturlistan alldeles förträfflig.

 Den i mitt tycke intressanta frågan i sammanhanget ställs aldrig, nämligen, hur det kan komma sig att unga friska människor från välbärgade och etablerade hem är så hemfallna åt auktoritära, för att inte säga diktatoriska umgängeskretsar?. Varför all denna underkastelse? Varför inte något religiöst som nu för tiden?

Världen är i mycket en gåta. Som barn tränas vi i att lösa gåtor. Som barn är vi utvalda. Hela det vetenskapliga sättet att tänka är inriktat på att lösa gåtor; ”What´s on your mind, dear”, för att tala med Sherlock. Är gåtlösandet här gåtans lösning; att puzzla med klass!, utvalda att leda? I stället för mamma – partiet. I stället för pappa – banken.

o-o

Det är kul med läsare och påpekare. Jo jag tycker att Plechanovs text är relevant i sammanhanget, särskilt kanske sista meningen: ”I etisk mening är var och en stor som, för att tala med evangelisten, ”låter sitt liv för sina vänner”.” Så var det ju inte. Vänstern visade sig ju aldrig ha varit deras vänner. Så de gick upp på vinden och hämtade en annan kappa. Det sista är ett travesterat talesätt. Jo, jag tycker att det är ett jäkla sätt att trava på, i sig en travesti. Men sedan är det ju en annan bra fråga om man kan vara vänster utan att samtidigt vara demokrat. Det går naturligtvis inte; att travestera Lenin duger inte, det är bara underordning. Det är, för att prata med dem själva, den objektiva sanningen; arbetarna frigörelse måste vara deras eget verk. Den öppna vägen är kooperation och förening. F-skattare i hela landet: Föreningenen eder. Det finns inga individuella vägar; möjligen stigar.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: