Oförstånd i tilltagande

Människor och ting förändras. I går kväll såg jag Big Bang Theory och kunde konstatera att Sheldon blivit lite smidigare i sitt sätt, Penny klokare och kunde föra ett inspirerande bordssamtal med Leonard som inte var fullt så patroniserande som han brukar vara och alltså kunde komma upp med nya vetenskapliga rön under samma samtal. I en tidigare årgång utnyttjade Sheldon Penny på ett liknande sätt men då genom att utföra Pennys arbetsuppgifter. Seriens karaktärer både utvecklas och står sig samtidigt. Kanske intressant. Intressantare då att de tre nämnda karaktärernas rollbesittare i lyckats att drastiskt höja sina arvoden till toppnivån i branchen. I verkligheten. I verkligheten landade i går en rymdsond på förevarande planeten Pluto efter nio års resa. Förevarande har varit föremål för ett replikskiften i Big Bang Theory.

I Aftonblaskan läser jag en ledare där politiker påstås inte förstå skolproblematiken samtidigt som skribenten själv uppenbart inte förstår hur interaktionen utbildning-arbete fungerar i ett postmodernt samhälle och för all del heller inte politikerproblematiken. Därmed inte sagt att det är fel att peka på arbetsmiljön i skolan som ett problem. Kanske kunde det vara läge att börja med att fundera på arbetsmiljön på Aftonbladet.

Idrottaren Kutte Jönsson tycker efter att ha läst lite filosofer och andra tyckare, bl.a Ivan Illich att skolans disciplin inte verkar vara till för disciplarna utan mera för ordning och reda i ett system som mest är ute efter att tjäna pengar. Nu råkade jag vara på plats när Ivan höll en öppen föreläsning på sociologen i Lund i mitten av 1970-talet och den blev alldeles förstörd av en massa läkare som faktiskt inte alls förstod vad han pratade om. I deras fall gällde det hans tes om att sjukhus skapade sjukdom. Illich försökte prata om kulturkrockar och att skolan och sjukhusen inte pratade samma språk som eleverna och patienterna eller ens levde i samma kultur och det hade han verkligen inte mycket förståelse för hos de dumma läkarna. Skolan är ett främmande land och kunskapen om det lär komma sist till Universitet. Kutte får ropa ut budskapet i öknen och på plats lära ut hur man stretchar i stället. En stretch tar en minut för att rätt tänjning ska åstadkommas säger vetenskapen (visserligen dansk) och den kunskapen återstår att implementera. På Friskis & Svettis har man ingen aning om det och för övrigt så skulle det störa schemaläggningen.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: