OVE ALLANSSON

Jag läser i Nydahls blogg att Ove Allansson seglat vidare. Segla väl! Ove Allansson är/var min favoritförfattare. Förmodligen är det hans förtjänst att jag skriver denna blogg och kanske får ihop det med en bok eller flera någon gång. OA:s första böcker är nästan samtida med mina första år till sjöss och jag kunde identifiera mig med hans burleska och dråpliga skrönor, alltid skrivna med varm omtanke och rika på erfarenhet; att vara befaren, som termen är till sjöss, är också att ha erfarit. Allansson var en erfaren sjöman. När första boken kom, Resan till Honduras, så seglade jag motorman, hade passerat genom både Panama- och Suezkanal och stundligen upplevt tidens heta politiska klimat i jordens olika hörn men också några stormar på havet Vintramp befäste att sjöhavets speciella gemenskap också gick att i skruvad sanning förmedla. Saltstänkt skulle Jesus ha sagt. Oståkaren minns jag speciellt för till den så skänkte bokhandlerskan i Falkmans Bokhandel på Södergatan i Malmö en papperskniv. Hon tyckte att det var så speciellt att en värnpliktig flottist i full sjömansmundering köpte en alldeles nyutkommen bok. Eller så var det mina vackra ögon.  Jag skulle åka tåg till Stockholm och Årstaviken och behövde något att läsa på tåget. Oståkaren själv var, liksom OA, anarkist, och som jag då samtidigt läste Orwells samlade journalistik i penguinpocket under den lediga tiden ombord föll det sig helt naturligt att identifiera sig också med honom. Ombordarna utspelar sig på en bakladdad supertanker och i en sådan hade jag också skakat fram. Så kan jag hålla på. Jag tror att i varje bok som Ove Allansson har skrivit så har jag hittat beröringspunkter och berörts. Som sagt Far väl!

o-o

 I ÖVERROCKENS KÖLVATTEN av Ove Allansson  (repris)

Mp3-version med Claes Sköld som läsare.

I ÖVERROCKENS SKUGGA är inte en kongenial titel på en berättelse om punkmusikens baksida men kanske något en sorts preludium till en sådan omöjlighet. Ove Allanssons beskrivande stil har uppfattat som lätt situationistisk, en sorts MANNEN SOM SKRIVER VAD SOM FALLER HONOM IN och som har mycket roligt medan han gör det. Om OA skriver  politiskt så är det på narraktivt vis en clownisk realism i traderingen på Sydamerika.  Dock i allt det verkligt roliga så undgås inte det inställda upprorets uppgivna dissonans främst då hos Mejeristen, likt Harry Martinson ett av sockenstyret utauktionerad och slavgjord barnarbetare, så som det begav sig på landet i landet med den rika medelklassen, och som sedan likt den tragiske Nobelpristagaren gick till sjöss.  Kombinationen från de slutligen goda styvföräldrarnas sociala arv av Schartuansk självtukt och ensamgörelse och bysmedens välmenande praktiska klurighet gör Mejeristens liv till en ekonomisk framgångssaga i klassisk kolonialstil (Achebe skulle sagt det) med romanens andra två huvudfigurer Överrocken och Vargen som böjarna kring Mejeristens parantetiska ångest. Inkapslade ångest går också bra med tanke på den drogade utlevelsen hos de båda andra. En mer psykologiskt inriktad läsande kanske skulle se dem alla tre som författarens alter egon.  Tre misslyckanden är det i alla fall och något mer misslyckat än den rådande ordningen i Rio enligt Allanssons beskrivning får man leta efter. Han har säkert rätt i det.

Det tar ett tag innan jag förstår att det är en däckare jag lyssnar på (ursekta dubbelvitsen men min mor är från Göteborg, för övrigt också schartuan, fast på söndagsskolevis) och onekligen en spännande sådan. Överrocken är en skeppare av den socialliberala skolan, charmtroll och suput i samma överrock, förskingrar skeppskassan och en natt försvinner han överbord (vilket i ett djupare sammanhang, läs: Conradianskt, kan betyda att lämna den goda gemenskapen för det onda utanför) men lyckas flyta vidare på sin överrock, blir upplockad av en tysk ubåt och ilandsatt med en större emigrationkassa som han obeskrivligt kommer över och försvinner på nytt som egentligen redan gjorde då han överlämnade sig till Hades. Mejeristen karriärar till prudentlig förstemaskinist och berättar avslöjande blåögt om Överrocken för en tysk spion som han dessutom på Vargens bekostnad befordrar till tredjemaskinist. Vargen super ju! Stadd i egen kassa etablerar sig Mejeristen som husägare och omger sig med en kvinna som tycker om att läsa men ruvar ständigt över vart den frånvarande Överrocken kan ha tagit vägen för likt Ayesha kan han inte dö. Även Vargens sanningar hemsöker honom för vad han inte är och det hela verkar sluta med att Mejeristen blir av misstag skjuten medan Överrocken får leva vidare som en lyrikförläggande gest  (läs: Geist).

Lyssningen på I ÖVERROCKENS KÖLVATTEN försvinner emellanåt när mina egna minnen bryter in och till förunderligheterna med OA:s texture hör samklangen med det egna i sjöbefaret öra. Många har vittnat om det och jag säger detsamma. En gång till. Ove Allansson träffar tonen gång på gång och med ett absolut gehör för dissonanser.

Min första båt, som hette Citadel och var världens största roll-on-and-roll-off fartyg, mönstrade jag på i Landskrona på varvet där och förberdelserna inför Jungfruresan (också fartygets) pågick för fullt. Det var så stökigt att jag sov hemma i Malmö första veckan innan  båten lämnade kajen och fick alltså tågpendla med byte i Eslöv eller Teckomatorp. Ett minne från den pendlingen handlar om en överrock.  En morgon regnade det och när jag skulle gå av i Landskrona så upptäckte jag att jag hade glömt överrocken när jag bytte i Eslöv och eftersom regnet öste ner så gick jag genom tåget för att gå av från vagnen närmast stationen. Vad får jag se? Där hängde min överrock och jag förstod att jag i alla fall den gången hade bytt tåg lite både i blindo och onödan; det vill säga att jag hade inte bytt tåg alls men gått av, gått runt och sedan letat upp tågsättet jag nyss lämnat.

ps: Thomas Nydahl skriver om OA

 

 

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: