J’Accuse…! … Intellektuella; finns dom?

9565d598-6108-4b61-b704-737a59a1badf

Jack är ett fint namn. Det betyder bonde efter jackorna bönderna bar när de togs ut i krig. Det kan också vara en förkortning av J’Accuse. Rubriken till Emile Zolas berömda artikel som publicerades denna dag; 18980113. Emile Zola är urtypen för en intellektuell; den kreativa tankens makt. Så var finns intellektuella i dag? Finns dom överhuvudtaget? Var finns de kreativa tankarna kring vad som utspelar sig i samhället just nu? Som kriget mot kvinnorna! Varför letar sig rubrikerna in i tidningarna om övergrepp mot unga kvinnor en masse som skedde kring nyår, i somras och förra sommaren. Uppenbart skiter polisen i det för att göra sin högste chef till lags. Det är uppenbarat och riksdagsledamöterna säger att det inte är okej. Så dags, skulle jag vilja säga. Varför vet ni inte vad som händer på gator och torg? Finns det ingen lobby som företräder kvinnor och bjuder på tillräckligt fina middagar? Och varför står det inget i tidningarna? Varje dag! Jo därför att tidningarna mörkar. Så enkelt är det. Om inte annars så förstår man det på ordvalen när tidningscheferna förklarar att det inte mörkas alls. Kommunpolitiker och kommunala tjänstemän. Var finns ni? Varför tillåter ni att kvinnor trakasseras?

Nu är det många som fiskar i upprörda och grumliga vatten. Var finns klara och förklarande tankar? Var blir det av alla med författliga stipendier och kulturella investeringar om inte mottagarna producerar?  Varför håller sig Staten med samhällsvetenskapliga institutioner som bara vet att vara tysta? Det här är bra frågor. Varför är det bara jag som ställer dem så här?! Det är också en bra fråga.

Det ska också sägas. Politikernas svar och agerande i riksdagsdebatten är pinsamt låghaltiga. Det minst kristna budskapet står Kristdemokraterna för. Mediernas presentationer av saken är minst sagt tvivelaktiga. Osse då polischefen som när journalisterna frågar säger att nu är han på Folk och Försvar och vill hellre prata om det och inte förstår att det är precis detta som är Folk och Försvar just då.

Exemplet

Undantaget

Ögat

som sagt

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: