Dagens Bulleting

I sydsvenskan semlar sig vetebrödsjournalisterna i dag kring en bulle. Fastlagsbullen. En fastlagsbulle är en semla; vetebulle, med grädde och mandelmassa. Fyra journalister gör sig själva till testpanel. Ska journalister det? Ska amatörer skriva i tidningen. En journalist är proffs på att skriva övergripande eller snabba texter men amatör på att testa. Exempel 1: ”surdegskänsla i bullen” eller ”Smakar nästan som om den skulle kunna vara gjord på vetesurdeg?” Kom igen nu! Nog ska väl någon i testpanelen kunna säga om det är surdeg eller inte. Exempel 2: ”industrikänsla.”, sa Bill. ”Hela semlan andas lite industribak”, sa Bull. Jaha, vad betyder detta kriterium? Avtalsenliga baktider? Etymologiskt betyder industriell konsistent flit. En konsistent konsistens – konstistens? Exempel 3:”Lösvispad, lite rinnig grädde” ”Grädden är väldigt löst vispad, lite för löst, vilket har gett en oroväckande rinnsituation” Kom igen nu! Bullen var varm när grädden kom på, därav utseende, därav lösigheten, därav rinnsituationen. Ärligt frågat. Har ingen i testpanelen satt i hop en fastlagsbulle? Detta är den vinnande bullen. Stenugnsbakt vinner och borde tävla i en egen klass. Annars?! ”Hembakkänsla på brödet, lite degigt”, säljer bra i Halland.

Nu avvaktar vi gräddbulle och popcornstest. Naturligtvis förstår jag att detta är en sorts new journalism med fokus på fyra vanliga människors upplevelse av att äta fastlagsbulle. Bara marknaden nu förstår det också. Mig gav det en oroväckande lässituation, kanske på grund av erfarenheten av tjugofem års bageriarbete och tio år i testpanel och att komma först eller sist i tidningstestet kan skilja på fem tusen fastlagsbullar eller mera. Om dagen.

Tuggade,

tuggade jag på en bulle,

och allt,

skulle vara som det skulle.

Att inte allt är som det ska förstår jag när jag efter kafferasten snubblade på denna avtalsenliga formulering:

»För det redaktionella material som omfattas av dessa avtalsvillkor förvärvar företaget full nyttjanderätt, i alla kanaler. Företaget har, utöver att använda materialet inom sin koncern, också obegränsad rätt att vidareförmedla materialet till samtliga verksamheter inom företagsgruppen och använda det på alla sätt. Den avtalade ersättningen är att se som enda ersättning för dessa rättigheter.«

Det krävs tämligen prekära levnadsvillkor för att gå med på en sådan deal med sitt skrivna.

”En fastlagsbulle då istället” som hon aldrig sa – Marie Antoinette men vars sista ord kanske kan passa bättre in: Min herre, jag ber om ursäkt, jag gjorde det inte med flit.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: