BESVUREN

Greger Morin: BESVUREN (2012)

-Världen kan aldrig förstå hjälten, som hellre förblir vid besvurna avtal än spelar slug politicus … // Verner von Heidenstam KAROLINERNA

Protagonisten, hjälten, den viktigaste personen, huvudfiguren, medelpunkten, centralgestalten, portalfiguren, huvudrollen, primadonnan, förgrundsgestalten heter Klas och han för den maktlöses kamp mot samfälligheten av sociofiler. Inte helt olikt Karl den tolfte som försökte försvara sitt kungarike mot dem som tog för sig.

Det är knökigt att komma in i romanen som är egensinnigt skriven men efter ett antal sidor så flyter det på bra. Boken visar sig vara bra skriven med en konsekvent egenartad linje, intellektuell, distanserad men ändå lite påminnande om Celine. Många intellektuella av olika sorter citeras i sammanhangen. Är det någon jag saknar så är det kanske Max Stirner och egenintresset. Hjälten Klas som blivit fråntagen nästan allt av den sociala och kronofogdiska byråkratin pläderar för sin rätt att få fortsätta i livet med sina förutsättningar intakta och visar övertygande hur det inte alls ligger i sociofilernas intressen. Sociofilernas egna intressen går alltid före och ett av dem är behovet av utslagna att leva på. Sociofilerna är som ett främmande folk som behärskar undertryckelsen av alla de kan trycka ner. Det finns ett vi och det finns ett dom som skiftar utifrån perspektiven. En del förtryckare är i romanen namngivna medan andra figurer är tydligt tecknade men utan namn. Exempelvis: ”I bibliotekets tidningsrum träffar jag en fortfarande etablerad skribent vars redaktör jag var en gång för länge sedan.” Lätt att identifiera i en verklighet som kanske inte hör hit. Man kan egentligen aldrig veta när det gäller romanen. Författaren är fri och som läsare vill jag också kunna läsa romanen som fritt skriven, konstruerad och fristående och efterhand ta till mig sanningarna som kommer. Det kommer många sanningar här, iakttagelser och iakttagna sanningar. Författaren beskriver mentaliteten som driver och omgärdar dagens socialvård/fattigvård och framförallt hur människor asocialt görs fattiga av myndighetsrepresentanter. Det är lätt att dra en parallell till dagens flyktingmottagningskollaps som många lever gott på. Det är helt enkelt så här det fungerar. Makt mot maktlöshet.

Romanen är enligt förlagsinformationen den sista av tre i en trilogi och jag ser fram emot att få läsa de andra två, när de nu kommer ut.

o-o

BESVUREN tycker jag borde ha en större framgång. Romanen utspelar sig i Lund. Det är inget framgångskoncept. En svensk säljande författare måste bo i Stockholm och romanens miljö vara Stockholm. Det finns undantag men sådan är den bokofila världen. I alla fall i Stockholm. Utanförskap betyder här utanför Stockholm.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: