Nöff is enöff.

Tala är silver, tiga guld. Det snackades för mycket före matchen. Till och med om hyllningarna som skall komma. Men inte alla köper ledningens förklaringar.

Tre stora misstag innan domaren ens blåst i gång.

  1. Det finns många anledningar till varför man inte vilar laget under en turnering.  Sammanhållningen. Splittra inte laget utan jobba tillsammans så ofta det går. Landslaget är inget klubblag. Taktiken. Varje match måste förberedas lika noga och förberedelsen ingår i det mönster som läggs. Särskilt en ny taktik måste trimmas, även om den är gammal. Nu visade sig taktiken dessutom förändrad. Formen. Kondition och styrka är färskvara och tål inte minsta onödig vila. Återhämtning är inte samma som att ge laget ledigt. Ledighet skapar en känsla av att man är tillräckligt bra och det är ingen bra känsla när det tävlas.
  2. Ny taktik. Istället för att behålla det framgångsrika konceptet med att starta med en sammanhållen defensiv defensiv och låta motståndaren ha bollen mesta tiden så inledde Sverige med stark offensiv i högt tempo. Den överraskningen höll i tio minuter och sedan var överraskningarnas tid över.
  3. Ny uppställning med nya spelare och nya platser för några. Ett bra sätt att ta bort tryggheten.

Så gör man bara inte. Inte på någon nivå och inte i någon lagsport. Jo, okej. Det görs, men inte om man vill vinna. Sedan kan man naturligtvis om olika tillfälligheter i matchen, vilsenheten, lagdelar som inte hängde ihop, pressen på bollhållarens som kom av sig, spelarnas och domarnas prestationer men det vore bara att röra till det. Som att Sveriges enda konstruktiva passningsspelare byttes ut. Ett lag agerar alltid som ett lag men ändå så torde mycket som föll denna gång falla på coachen. Kan man säga att visheten saknades så tror jag att man sagt nog.

Nåja, fortsättningsvis spelas det bra fotboll på Gamla Idrottsplatsen i Malmö även om formen är fyrkantig. Jo, så är det faktiskt. Ser man det lite från ovan så är den tidigare runda idrottsplatsen fyrkantig numera.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: