I, Daniel Blake

I, Daniel Blake (2016)

Film på Spegeln – mindre än halvsatt salong!

Regissör: Ken Loach.

Fantastiskt bra.

Jag; antar jag syftar på vem som helst, alla kan drabbas

Daniel; antar jag syftar på Daniel i lejongropen

Blake; antar jag syftar på William Blake och dikten Jerusalem. Lite sataniskt ironiskt, faktiskt. Om man nu vill det. Alltså den publika engelska nationalsången ovan om drömlandet England och det nya Jerusalem.

Daniel Blake är snickaren som får en hjärtinfarkt, klarar sig och under rehabiliteringen så ska sjukförsäkringen omregistreras/förnyas och då visar sig Blake vara mer frisk än sjuk. Enligt försäkringskassans blanketter så är han tillräckligt rörlig för att kunna arbeta och tycker han det inte så så får han återkomma. Det tycker inte DB och överklagar men under omprövningen så måste han skriva in sig hos arbetsförmedlingen om han vill ha några bidrag. Bidrag behöver Daniel så han skriver in sig och måste söka arbete, arbeten han inte kan ta då han fortfarande är hjärtsjuk. På socialkontoret träffar han Katie som är utan allt utom två barn och nyligen förflyttats till ett nytt socialområde men något har hakat upp sig i överskrivningen så hon får för tillfället inga bidrag. Särskilt inte som hon försöker hävda sin rätt. Hon kan räkna med att när bidraget som inte kommit kommer så kommer det inte för nu så är det indraget. Daniel hjälper Katie i hennes nya lägenhet och får bra kontakt med hennes barn medan kontakterna med myndigheterna och deras bidrag blir allt struligare. Filmen beskriver det obarmhärtiga repressionssystemet och dess verkan på/för Daniel och Katie och hennes barn och inte ett öga är torrt i salongen. Systemet är samma här som där och sista anhalten före undergången är frivilligföreningar. Det är för djävligt. I filmens slutskede har Katies situation repat sig och hon försöker rädda Daniels. Se filmen så får du se hur det går!

Den stora frågan är naturligtvis Varför? Hur kan det komma sig att det finns en systematik i den organiserade förnedringen av människor och att så många deltager i den?!

 

 

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: