Kommentarer i samtiden II

Det är tricky att läsa tidningar nuförtiden. Tidningarna har en agenda och nyheterna är verktyg. Välkommen till instrumentalismen. Efter industrialismen instrumentalismen. Det är i ett borgerligt perspektiv. Kapitalismen täcker båda. Erving Goffman fick således rätt även om situationisterna på Seines västra strand sa samma sak. På sitt sätt. Målande. Det skrevs i sanden under asfalten. Var och en presenterar sina alternativ på en scen där man själv är en del av publiken. Autenticiteten ligger i betraktelsen. Allt är täckt. Ingenting är otäckt. Det räcker således att läsa Goffman om man vill förstå. Kollar man på Stadsbiblioteket så ser man folk gör det, lånar Goffman för att förstå. Fortfarande. Fast han dog för trettiofem år sedan. Guy Debord kan man bara låna om man är blind. Så illa är det. Stadsbiblioteket har inga krav på sig att behålla böcker så böckerna malmöborna kan låna är selekterade. Det som är bra på fel sätt slänger man eller låter någon sno. Så är det. Det går inte att överklaga men lite klaga kan man göra ändå. Här.

Efter en vecka i ett Torp på Österlen så avstår den hemkomna hunden från att äta. Och så säger man att hundar inte kan tänka. En amerikansk president behöver inte tänka. Det räcker med att han har tillgång till de rätta algoritmerna. Visst är det här en vacker rubrik. ”Trump enlists Kelly to enforce order, but can the ‘zoo’ be tamed?” Upp på scenen!

Hunden var det. Vi går morgonens hundrunda i tjyvaparken. Här finns inga tjyvar. Däremot en rest sten som minner om häxbålen fordom härstädes. Tjyvarna finns i Jesusparken borta i Sofielund. Med betoning på andra stavelsen. Utanför Konsum står brödbilen från Skogaholm och lossar. Brödbackarna på lastbilsflaket kommer från Schulstad. Det är okej för Schulstad ab äger Skogaholm. När Schulstad tog steget över sundet så köpte man alla Konsum Sveriges bagerier. Tjugosju eller tjugoåtta beroende på hur man räknar. MC står för han som sålde och så Konsum naturligtvis. Han var både konsult och direktör samtidigt. Han sålde billigt och det var helt okej för Konsum.  Sedan blev han direktör i Schulstad. Om han nu inte redan var det? Schulstad ville egentligen bara köpa ett bageri för man tyckte att det räckte med två i Sverige. Det andra skulle man köpa av Pågens. Sedan skulle man köpa ett i Norge och ett i Finland och alla bullarna i Scandinavia skulle bakas av Schulstad. Precis som Danish. Schulstad är störst på Danish i Staterna. Pågens vill inte sälja så det blev andra bullar. Brödbackarna från Schulstad har sin särskilda historia. De diskades varje dag i en prototyp byggd i malmöbageriet. Tiotusen försvann varje år för att de var så praktiska och billiga. Precis som böckerna på biblioteket var det bara att sno. Jag vet för det var jag som beställde nya. Jag skötte diskmaskinen, städavdelningen, expeditieringen, lunchrummet, personalpoolen och satt i Schulstads styrelse. Allt samtidigt. Det är så det fungerar i en platt organisation. Fyrtio kronor styck. För att komma till rätta med svinnet, 400.000 skr på årsbasis, granskade vi i Kalla Fakta-stil en liten bagare i Göingebyden, förmodligen en ättling till och från af Snapphane, och överlämnade dokumentationen (läs: polisarbetet) till Polisen. Polisen tackade och lade utredningen för sig i gammal svensk tradition. Ja, det var redan på Konsums tid. Nåja. Konsum hade inte öppnat så brödbilsschaffisen  fick vackert vänta men det gjorde kanske inte så mycket för sommarhjälpen var med. Nåja II, det blev lite om tjyvar i alla fall; tid, böcker, brödbackar och hela bagerier. I den instrumentella tiden är det hederligt att sno.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

One response to “Kommentarer i samtiden II

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: