Hockeytime

Året kunde gott indelas i Hockeysäsong och Out of Season. Lite så är det nog för en nogräknad pensionär som jag. Med nogräknad menar jag att noga räknat så tar man ett steg tillbaka och låter andra ta över rulljangsen. Det finns många som inte förstår det. Låt mig återkomma till det någon gång.

Det handlar om diskursen skulle Lena Andersson ha skrivit. Hon skrev om skillnaden på diskurs och diskussion i lördagens DN. Det finns många som inte förstår det. Då skriver de till henne och säger att orden hon använder är alldeles för svåra. Kanske, tänker jag, är det tankarna som är alldeles för svåra. Lena Andersson exemplifierar tankemödan med att nämna Richard Swartzs tankar om den moderna civilisationens framstegstänkande i ”Room service” som då den utkom 1996 hon inte förstod. Med tanke på att hon använder ordet fortskridande, ett semiotiskt tecken, i samma stycke så har hon nog fortfarande inte förstått det. ”Mörkrets hjärta” bygger på samma civilisationskritiska fortskridandets Swartzka tanke. Men, och det tyckte jag borde ha varit hennes poäng, genom att läsa orden eskatologi och kommunism i samma mening så tvingades Lena att tänka. Det sa stopp i tankeformationerna. Det är en Jarrysk tanke. Kung Ubu får oss att tänka. Nåja. Det finns ingen drottningväg bland metaforerna. Lena Andersson är en bra tankeställare.

NHL är helt klart ett nytt intresse för mig som bygger på att man som pensionär ska vitalisera hjärnan genom att skaffa sig ett nytt intresse. Först tänkte jag på att lära mig Latin och skriva på en bok men vad som är bra med NHL-hockey är att man kommer upp på morgonen för att titta på repriserade sammandrag och kan läsa artiklar om desamma skrivna så nära nuet som det nästan är möjligt och hjärnan är piggast före tio. Lära Latin och skriva bok kan man göra ändå.

Nu är det dags att spekulera i kommande säsong. Ovanligt många svenskar, 50, har blivit ”cuttade” och det läser jag som att coacherna förväntar sig mindre av den svenska spelstilen. Kanske? Jag begränsar mitt tips till New York Devils – nu med en landskronit i spelaruppsättningen. Aftonbladet tippar ”De blir bättre, men kommer sist i Metropolitan i alla fall.” Det tror DN också. Det tror inte jag! Jag tror att det övergripande mönstret för NHL-hockeyn är att tempot och tekniken ökar. Det gynnar nya Devils. Dessutom spelar Devils i samma färger som Chirseberg Bulls & Cherries. Det blir de inte sämre av.

I går för tjugo år sedan publicerades Don DeLillos Underworld. Det är läge att läsa om den. För 43 år sedan släppte Storm Stormvarning. Det är alltid läge att lyssna på den –

 

 

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: