Med verkligheten på besök

 

Plötsligt så händer det. Man pratar om det, man tänker och man hoppas. Och så händer det. Eller inte. Puddy djävlas också i verkligheten. Eller så vill han bara tala om att han fortfarande finns.

I DN, naturligtvis, kan man läsa om varför teveserien Seinfelds inte är längre. Det ska bero på att alla svaren vi får på livets små gåtor i teveserien numera finns besvarade bara en knapptryckning bort på internet. Varför då titta på teve. Erba vore jag där! Artikeln (sic) avslutas: ”Tack, Seinfeld för alla skratten. Nu är de lika förlorade som mina vänner på vandrarhemmet. Det var roligt så länge det varade.” Men tänker då vän av oordning. Jag besökte vandrarhemmet på Hanö i helgen, vilket för övrigt varmt rekommenderas, och det finns fortfarande. I verkligheten. Så något måste vara fel i artikeln eller så handlar den bara om artikelförfattaren själv. Dumma svar på varför tågen varken går eller kommer får man varje dag i tidningen och det är lika roligt varje gång.

På Hanö, där det blåser mest i hela Sverige, kan man lära sig hur människa och vilda djur kan samsas till gagn för båda sorternas fortlevande. Samhället på Hanö är inhägnat så att Dovhjortarna kan ströva fritt. Ett samhälle låter sig nämligen inhängnas, inte de vilda djuren.

Verkligheten besökte Malmö FF på tjongavallen i helgen. Verkligheten besöker Malmö FF allt oftare nu för tiden. Problemet kanske beskrivs bäst av IFK Göteborgs tränare Poya Ashbaghi. ”500 miljoner och bara inlägg” Iff iff har lagt ribban i komfortzonen och använder inte längre alla sina resurser för att bli bäst, vilket, hur man än vänder på det, är en osportslig inställning. Snålheten bedrar bästheten. Då: bort med damlaget för det kostar pengar. Nu: herrlaget får inte kosta för mycket. I stället för att alla övriga är bättre än returspelare Markus Rosenberg så är alla lite sämre. Behåll Rosenberg och byt alla andra!

Malmö FF är som sagt bra på inlägg och då förbereder sig motståndaren på matchen genom att träna mycket försvar på inlägg, och vinner så själv matchen på inlägg. Det är god strategi att träna på motståndarens styrka

Även ett bra lag måste anpassa taktiken efter omständigheterna för att vara bättre än det sämre. Bortamatch betyder inte bortförklaringsmatch. Tjongavallen betyder däremot tjongafotboll. Säkert är Malmö bättre än Trelleborg på tjongafotboll, men det är tränarens val. Det är dumt att inte välja rätt taktik och lite skumt också.

Verkligheten gör ett besök också hemmavid. Utanför fönstret har gatukontoret städdag och gatan är förbudsmarkerad och det betyder lappadag för parkeringsövervakningsbolaget. De bilar som inte lämnat trottoarkanten är utlämnade. Klockan tio är gatan städad och parkeringsvakterna går runt och lägger gula böteslappar under de kvarvarande bilarnas vindrutetorkare. En ensam hantverkare parkerar sin bil utanför ingången där han ska arbeta och blir upplyst av en parkeringsvakt att nu så blir snart hans bil lappad om han inte flyttar den. ”Jamen, hör jag honom säga. gatan är ju städad”  ”Hur skulle det se ut om vi lappade alla andras men inte din bil? Vad tror du dom skulle säga då? Det går inte. Flytta nu bilen eller så lappar min kollega den!” svarar och resonerar den uppenbart överordnade parkeringsvakten.

Malmö FF:s gamle hövding Eric Persson skulle alltid minnas den gula böteslappen som också betydde nedflyttning. Det var på nittonhundratrettiotalet. Han tyckte lika illa om Volkswagen och satte sig aldrig i en sådan automobil. Pengar har inget minne tänker man och ser Volkswagenloggan på dagens himmelsblå tröja. Också en verklighet! Ljust blå.

Update: Så fick då tränare Magnus Pehrsson gå med stämpeln mera teoretisk än praktisk. DN skriver mellan raderna att det är Daniel Andersson som också borde gå. Jag menar fortfarande att det behövs bättre fotverkare och naturligtvis en coach som förstår sig på dem. Zinedine Zedane som vet att förändra en match eller däromkring!

Update 2: Journalisterna häckar i rummet. På plats ska snart finnas den nyss sparkade tränare Pehrsson men han låter vänta på sig. Naturligtvis är det ett misstag att hänga kvar vid den avskedade tränaren men någon managementkurs verkar inte något fotbollsfolket ha varit i närheten av. Enligt de inledande orden så är allt bra och fantastiskt och Magnus glad för att inte säga tacksam för att han fått vara med så länge. Dock var alla ledsna i morse. Varför då detta: Lite kort och mindre gott: vändningen man tror ska komma låter vänta på sig. Automatiken försvann och de andra lagen är dumma och destruktiva. Tränare förresten. Varför säger man inte Coach? Vilket inflytande har denne man egentligen haft?

Något förvånar det mig dock, det måste sägas, att nyvalde tränare Andersson inte har den formella kvalifikationen för jobbet.*

Update 3: Däremot så förvånar det inte att Malmö FF säljer Trelleborgs målvakt när man nu kan det. Hade Malmö FF kunnat sälja han den där som nickade in målet så hade man gjort det också. Varför inte byta målvakterna när man nu tydligen äger båda.

  • Med påpekandet om Daniel Andersson formella kompetens menade jag inte att ifrågasätta sportchefens reella kompetens. Få i den himmelsblå organisationen, utom Staffan Tapper förstås, besitter så mycken fotbollserfarenhet som denne. Däremot det amatöristiska fotbollsförbundet som inte förstår att det är den formella kompetensen som ska gälla i alla led. Krävs det steg fyra eller fem eller sex för att få vara tränare i allsvenskan och knattetränarlicens för att få träna de yngsta så måste det vara så. Det finns många skäl till det och det duger inte att tumma på så enkla regler. Dispenser för särskilt benägna finns ju alltid att ta till men att helt bortse från kraven eller anse att man utan vidare kan göra så duger inte.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: