Narrativitet i Malmö och Persborg

Berättelser från Malmö / Greger Larsson (2016)

Himmelsblått : En tidsresa i Malmö / Greger Larsson (2017)

Med raderna ”Jag är övertygad om att de förhållanden man har som barn kommer att forma den människa vi blir som vuxna. Som barn är vi väldigt formbara och ännu inte färdigstöpta. Kanske är det under denna tid, som vi skapas till just vinnare eller förlorare” avslutar Greger Larsson första inledande stycket i sin Himmelsblå minnesanteckning.

Men så är det ju inte. Du väljer dina steg på livets stig, gata eller trottoar. Du kan alltid hänga av dig den tunga ryggsäcken från barndomen och resa vidare med lättad packning. Omskapelsemöjligheten finns på en plats nära dig. Greger Larsson egen bok bär syn för sägen. Det är fortfarande gott att dricka en kopp kaffe på ett fik vid Möllan och anteckna sina misstag i livet. Jean-Paul Sartre gjorde det på en annan ort och i en annan verklighet och det är ytterligare ett misstag att tro det är samma. Man behöver inte ge upp.

I bokens förord tar Kristian Lundberg upp Greger Larssons inledande ögonblicksbild av en fallen flicka på dåvarande Statoilmacken på Lundavägen. Själv skildrade han i ”Yarden” a-lagarna på en bänk i Gerlachs Park lite längre bort på andra sidan Lundavägen. Människor som gett upp? Man kan egentligen aldrig så noga veta. Kristian Lundberg tycks mena att den som äger sin tid också äger sig själv och tror jag lurar bort sig i ägandemetaforerna. I en faktaruta i Sydsvenskan luras man att tro att Gerlachs park också är Tjuvaparken men Tjuvaparken ligger en bit bort, förbi huset där Hasse Alfredsson är född om man så vill fast det är rivet, och heter Garnisionparken vilket man också kan läsa i en bättre bevandrad sida i samma tidning. Nåja, historielöshet och historia kan ibland samsas i samma tidning och så är det nog också i Greger Larssons böcker. Mycket är riktigt och annat får man nog ta med liten nypa salt men det är Greger Larssons berättelser och äger ett värde. Så också Persborg. Malmö förändras med klassförskjutningarna under Greger Larssons beskrivna tid. När medelklassens pengar inte längre räcker till villor på Limhamn eller Bellevue tar de över de fattigas kvarter och kallar det med ett finare ord för gentrifiering. Historien blir historielös och Malmö utan sin historia. Som Kristian Lundberg påpekar i förordet så motverkar Greger Larssons berättelser det och den bortlagade får i alla fall ett ord med i omflyttningen. Böckerna rymmer många berättelser som det tål att tänka mera på.

Kanske är Greger Larssons böcker exempel på en ny och folklig narrativitet.

Det Himmelsblå i bokens titel lurade mig att tro att det skulle handla om fotboll, nog borde förlaget veta att himmelsblå är reserverat för iffiff i Malmö, och Bosse Larsson och några till fick visserligen vara med, och själv trilla författaren boll i BK Olympic som från början skulle ha hetat Olympia och det tål att tänka på att ungdomsfotboll inte längre finns till för fattigas barn. Det finns numera prislappar för det. Men ändå!

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: