Michael Jordan vs Jerry Krause

 

På Netflix och säkert annorstädes kan man just nu se sista resan, eller THE LAST DANCE,  med The Chicago Bulls, alltså sista säsongen med basketdynastin som hade fem och skulle komma att ta hem sex titlar i NBA. Jag såg första avsnittet i går som handlade mycket om Jordans collegeår, rookiesäsongen i NBA och konflikten med Jerry Krause. Konflikten tycks ha emanerat ur ett konstaterande av Krause att ”Organisationen är viktigare än spelaren” senare rättat till ”Alla är viktiga i hela organisationen” och riktat i viss mån till Michael Jordan. Kanske handlade det inte så mycket om x och y:s i det basketstrategiska tänkandets operationsanalys utan mera om basketgigantens ego och bristande ödmjukhet. Kanske handlade det om vem som ska vara närmast ägaren i rang. Bara Jordan vet. Nu kom det att handla om att GM, General Manager, tyckte att det var läge för att bygga om laget, och alltså läge för en ny coach och att skola in nya spelare medan Michael Jordan ville att ett vinnande Bulls skulle få försvara sin titel. Dessutom kunde inte MJ se sig spela under en annan coach än hippien och ”zenmastern” Phil Jackson. Det blev som Jordan ville, laget vann en titel till. Det blev också som Krause inte ville. Spelarna och coachen lämnade efter säsongen och laget har inte återhämtat sig sedan dess. Ägaren intervenerade mellan General Manager och Stjärnan till stjärnans förmån. I programmet se Michael Jordan mobba Jerry Krause så ofta han kommer åt.

Tre, kanske fyra saker att ta till sig som spelare och om man som jag tycker om att leka tränare och coach.

Michael Jordan tillbringar första året på college på North Carolina med coachen Dean Smith och till honom säger han att han ska bli bäst i världen, alltså NBA. Coach Smith svarar att han har talang för det men då duger det inte att träna lika bra eller lite bättre än de andra i laget. Han måste träna bäst i världen. Det tar MJ till sig. Det finns ett samband mellan hur mycket och bra du tränar och hur bra du kan bli. Jordans tillgång till Dean Smith som läromästare är ett kapitel för sig som man kanske kan läsa om någonstans.

1982 vinner North Carolina National Championships och MJ sätter det avgörande skottet med en ”groda”. Ett direktskott där mottagning och skott är samma rörelse och ingen försvarare hinner fram för att täcka och med tanke på matchsituationen så långt avstånd att heller ingen riktigt bryr sig. Teknik och list är en bra kombination och båda ingår som fundamentals i ett framgångsrikt basketbollprogram.

Michael Jordan går som nummer tre i draften och det är först när han börjar träna med NBA-laget Chicago Bulls som tränarkåren där förstår hur bra han är och vida bättre kan bli. Det är det vi kallar competitive och tränas i scrimmage – match på träning.

Eftersom jag kollade klippet på avgörandet ovan kan först se att North Carolina sätter upp spelet på Jordan, man ser att Georgetown har 15 sekunder på sig och inte tar time-out för att organisera sig, och inget sistasekundenspel, guarden får tunnelseende och passar till en fristående motståndare som som snabbt går mot kortlinjen för att bli foulad. James Worthy missar avsiktligt sista straffen för att inte stoppa matchklockan när det är två sekunder kvar. En bra basketmatch avgörs alltid de sista två minuterna. Georgetown förefaller oorganiserat och North Carolina gör allt rätt. Dean Smith torde ha varit mycket nöjd.

 

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: