Läget

I gamla Arbetet, tidningen på Bergsgatan i Malmö, fanns då och då en kolumn betitlad ”Läget” som tog upp just det; läget. Tyvärr så finns inte tidningen längre. Den borde få ha levt vidare. I alla fall som en sida och lite motverka ensidigheten i den malmöitiska pressen, som för övrigt inte är särskilt malmöitisk längre. Kanske är det det malmöitiskt numera. Jag tror att det var Axel Danielsson som grundade tidningen. Han är också död. Det leder naturligtvis tankarna vidare, men nu var det: ”Läget”. Om Axel Danielsson får jag skriva en annan gång.

”Läget” är dubbeltydigt då det det både är en hälsningsfras, då lite frågande, och i det har fallet ett fiskeläge, nämligen Simrishamn som skribenten bodde i eller i närheten. Malmö är också med Limhamn ett fiskeläge. Ursprungligen faktiskt en ”grushög”, Malmöghe, och transportnav för sillen från Falsterbo. Då var det ett annat läge, borta vid Baltiska Parken.

”King Henrik” lämnar New York Rangers för Washington Capitals för att lämna ett mindre kapitalt avtryck där. Av tävlingsjämlika skäl måste alla NHL-lag underordna sig en gemensam summa, NHL Salary Cap, lika för alla, för spelarkostnad. Henrik Lundqvist kommer att kosta Capitals 1,5 miljoner dollar , att jämföras med 4,3 miljoner dollar för Holtby som lämnar. Med avgångsvederlaget på ett antal miljoner från Rangers kommer göteborgaren ersättningsmässigt lika.

I Dagens Nyheter kan man läsa en avslöjande debattartikel om ”kapitalets subsumtion”. En term som Professor Bo Rothstein gick bet på då han var vänsternisse och prokurator på Smålands Nation i Lund. Det var nästan ett halvt sekel sedan, men ändå. ”Kapitalets subsumtion” står för olika samhälleliga verksamheter som inordnas i den kapitalistiska sfären utan att vara direkt produktionsdrivna. P – V – P+, kapitalförmeringsformeln, blir till P – F – P+, där F får stå för Förädling. AIK är i den länkande artikeln inte en fotbollsförening utan mera ett förädlingsbolag. Det är spelare som med hjälp av idrottsvetande förädlas. Eller blir lite äldre och växer till sig. Varför de ska få ta del av ett extra statligt stöd som föreställt ska gå till idrott kan bara den dumme fråga sig?! För övrigt egentligen en bra fråga.

Läget hade också en tredje (och förmodligen många fler) betydelse, Nämligen; arbetarmaktens position, outtalat i hälsningen mellan krismedvetna marxister. Marxegeter kanske man skulle säga i dag.

 

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: