Morgonrapport från SVD

”Dagens namn: Viola

Morgonrapport, torsdag 29 oktober kl. 06.32

God morgon Clas. 

Flera av Europas största ekonomier stänger ned sina samhällen för att stoppa en andra våg av coronaviruset och i kväll lämnar flera av världens största techbolag sina kvartalsrapporter. Här är torsdagens viktigaste nyheter. 

Framröstade av morgonredaktionen?

EU:s två största ekonomier, Frankrike och Tyskland, inför nya hårda restriktioner för att stoppa coronasmittan. På onsdagskvällen gick Frankrikes president Emmanuel Macron ut och meddelade att landet stänger ned fram till första december. Strax innan hade Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelat att barer, restauranger och gym måste stänga i Tyskland för att hålla en andra smittovåg borta.

Macron gick ut och sade att alla ska hålla sig inne medan Merkel menade att smittovågen som redan är inne ska hålla sig borta.

Massarbetslöshet kan vänta om inte permitteringsstödet förlängs efter nyår. Det uppger tjänsteföretagarorganisationen Almega som varnar för att uppemot 58 000 personer kan bli arbetslösa om inget görs. Det var i mars som regeringen införde möjligheten för företag att korttidspermittera anställda, men har inte gett några signaler om att stödet kommer att förlängas efter årsskiftet.

Sådana är kapitalisterna. Aktörerna hotar med lockout och står samtidigt med mössan i handen utan för porten till Staten, läs: Satan. Hur var det nu med de stora vinsterna som behövs till dåliga tider?

Oroligheterna i kölvattnet av mordet på den franske läraren Samuel Paty och nya publiceringar av Muhammedkarikatyrer i satirtidningen Charlie Hebdo fortsätter. Nu går Miguel Ángel Moratinos, chef för FN-organet Unaoc som arbetar mot extremism, ut och uppmanar till ”ömsesidig respekt”. Tidigare i veckan sa bland annat Turkiets president Erdogan att Emmanuel Macron borde ta ett psyktest på grund av hans uttalanden om islamism.

Uppenbart är Turkiets statschef också Turkiets Charlie Hebdo.

I kväll lämnar många av världens största techbolag sina kvartalsrapporter, bland annat Apple, Amazon, Facebook och Googles moderbolag Alphabet, i skuggan av nya börsras i USA och Europa. Tidigare i veckan redovisade Microsoft en kvartalsvinst på 120 miljarder kronor i sin rapport. Samhällets och företagens flytt till molnet är en av de viktigaste orsakerna till den explosiva tillväxten, säger analytiker till SvD Näringsliv.”

Tipset går till Almega: Här finns pengar att hämta!

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: