Stuck in the Canalypso

Ett fartyg större än de flesta och längre än kanalen är bred kör fast i fören och driver på tvärs med aktern. Nästan. Så långt det nu gick.

Hur gick det till? Grafiken ovan kanske visar förloppet. Fartyget tappar styrningen i den kraftiga blåsten och manövrerar upp mot vinden samtidigt som det sätts full fart i maskin, båten wobblar fram och tillbaka och styr så med full kraft, 13,2 knop, i styrbordssidan in i sandbanken/kanalkonstuktionen.

Under normala förhållanden sitter fartyget omöjligt fast men en ovanligt full måne räddar situationen. Stark flod lyfter efter några dygn containerpråmen som med hjälp av världens för tillfället största bogserbåtar kan dras loss. Tacka månen för det!

Att styra ett så stort fartyg i en smal kanal är en grannlaga uppgift även i lugnt väder. 1968 stod jag som lättmatros till rors på TT Walentinian om 100.000 dwt under flodfärden på Elbe till Hamburg. Det var smalt och svettigt. Högt upp och inget vatten att se. Ordergången på bryggan är att lotsen råder Kaptenen som ger order till rorsman som med rorspinnarna i händerna håller ögonen på kompassen och håller det angivna gradtalet. Små och snabba angivelser som jag rättade direkt från lotsens tunga. Ännu hade inte skoltyskan helt evaporerat. Förutom att hålla gradtalet så måste man hela tiden parera fartygets rörelser och på en supertanker som svarar långsamt på roderutslag måste man till och med ligga lite före. Innan fören vill gå babord så måste man reglera styrbord. ”Steady as she goes” är inte så lätt som det låter i en smal kanal. ”En grad Styrbord” betyder att styra lite styrbord och så direkt räta upp rodret med en motrörelse åt babord och liksom ”fånga” båten till den rätta graden.

Om man idag fortfarande använder sig av rorsman vet jag inte men tappar fartyget styrningen så är det svårt att återfå den. Tydligen så har man försökt med att öka farten men över styrfart, som brukar ligga på 4-5 knop, så ställer man bara till det.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: