Måndagskritiken

Någonstans så får man inse att den häringa bloggen inte går att föbättra men så dyker det upp ett nytt uttryck: ”måndagskritiker”, i Dagens Nyheter. Kanske är det inte nytt och kanske så förstår jag inte riktigt vad det betyder men ändå något att ta till sig. Det tillåter liksom att det är dåligt. Ungefär som utrycket ”inte rasist men …” som ju alla förstår vad det betyder men ändå inte behöver säga. Croneman har en fredagskrönika om fenomenet. Kan läsas här. Läs särskilt min kommentar: Sven Lindqvist är bäst: ”Vi har kunskapen men saknar modet” Alltså summa summaron: Näthatet börjar i pressen. Typisk måndagskritik. Joseph Heller är inne på den linjen i Something happened; eller Nånting har hänt som den heter på svenska i översättning av Caj Lundgren. Hela meningen ska vara: Nånting har hänt som gjort människor rädda. Då blir det: Inte rasist men jag är liten och rädd.

Nyssen läste jag senaste Lindqvistutgåvan Bänkpress/Ökendykarna som är en läsvärd gammal åttiotalare som också handlar om konsten att skriva. Lindqvist skriver att om man vill skriva om en plats så skall man också ha befunnit sig där. Lite New journalism och identitetsidentitet så att säga. Det kunde han också ha lärt sig av Ivar Lo – ”Kol i våld” som han konstigt nog inte nämner i sammanhanget. Kanske hade han inte läst den gode Johansson trots att han senare fick Ivar Lo-priset.

Det var lite av en chock, apropos chocker, att upptäcka att Kol i våld, som jag också nyssen läst, läste jag redan som sjöman och motorman, alltså på 1960-talet, och hur många av mina tankar som jag snodde där. Tankar jag trodde var mina. Som var jag. Som alltså inte var jag. Jag med allemansrätt. ”Alle män på däck” Den allmänna upptäckten av Litteraturens Nollpunkt.

Man har väl koll! Litteraturens kollpunkt.

Koll i våld; det hade Sven Lindqvist!; och också modet att skriva om det i hela meningar så att man förstår och nästan, nästan är där.

Om Klas

Författare in Sight Visa alla inlägg av Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Konst & Politik

Staffan Jacobson - författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Tony Johansson

Publicerade texter 2007-

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggare gillar detta: